Jaaniajal kaotas Anrepi lõvi käpa

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Anrepi lõvi on taas ilma käpata.
Anrepi lõvi on taas ilma käpata. Foto: Külli Kuldkepp

Kärstna Kabelimäe talu perenaine Külli Kuldkepp avastas 23. juunil koju tulles, et tema maal seisev Anrepi lõvi skulptuur on käpast ilma jäänud.

«Kui 23. juunil koju jõudsin, oli käpp toodud maja juurde. Ilmselt juhtus see 22. juunil,» kõneles ta. «Mul õnnestus kõnelda käpa leidjatega, kelle sõnul oli käpp kuju lähedal maas. Nemad tõid käpa mulle.»

Kuldkepi sõnul võis käpa murda keegi pahatahtlik, aga samas ei saa välistada, et see oli lihtsalt küljest murdunud või keegi tegi kogemata kujule liiga.

«Samast kohast murti käpp 2006. aastal ning siis seda ei leitudki, vaid tuli taastada,» kõneles ta. «Andsin nüüd juhtumist teada nii politseile kui muinsuskaitseametile. Mis ja kuidas täpselt juhtus, mina praegu öelda ei oska.»

22. juunil peeti Kärstna Kabelimäel jaanipidu ja kohal oli palju rahvast. Kui keegi oskab lõvi käpa murdmise või murdumise kohta infot anda, sel palub Kuldkepp teada anda e-posti aadressil anrepi.lovi@mail.ee.

Viljandi patrulltalituse välijuht Janar Ressar ütles 24. juuni hommikul, et temal Anrepi lõvi kahjustamise kohta infot praegu pole ning politseid kohale ei kutsutud.

Anrepi lõvi on Kärstna mõisa kalmistul asuv mälestusmärk, mis on pühendatud Preisi-Prantsuse sõjas Mohrungeni lahingus hukkunud kindralleitnandile Heinrich Reinhold von Anrepile (1760–1807). 1844. aastal püstitatud mälestusmärk koosneb rändrahnu külge paigaldatud mälestustahvlist ja rahnul puhkavast lõvikujust.

Nagu kirjutab veebientsüklopeedia Vikipeedia, lasi mälestusmärgi paigaldada Heinrich Reinhold von Anrepi poeg, ratsaväekindral Joseph Carl von Anrep. Kindralleitnandi enese põrm toodi kodukohta ning maeti Anrepite mõisa maamulda suure kivi ette.

Kuju kuulub kunstimälestisena muinsuskaitse alla.

Käpa kadumist märgati 22. juunil.
Käpa kadumist märgati 22. juunil. Foto: Külli Kuldkepp
Murtud või küljest tulnud käpp.
Murtud või küljest tulnud käpp. Foto: Külli Kuldkepp
Tagasi üles