Viljandimaal näib tulevat vihmane jaanilaupäev

Copy
Vihm on jaanipühade ajal ikka ja jälle külas käinud. Foto Saarepeedilt pärineb 2018. aastast.
Vihm on jaanipühade ajal ikka ja jälle külas käinud. Foto Saarepeedilt pärineb 2018. aastast. Foto: Marko Saarm

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak vaatas reede hommikul värsket ilmainfot ja ütles, et tõenäoliselt on 23. juuni Lõuna-Eestis pilves ja vihmane, kuid põhja pool on loota kuivemat päeva.

Sajuala jõuab tema sõnul Viljandimaale 23. juuni esimestel tundidel ning ilm püsib pilves õhtuni välja. Peamiselt valitseb lauspilvisus ning päikest ei paista.

«Ilm on üsna sajune. Võib olla ka väikseid pause või kergemalt tibutada, siis sajab aga jälle tugevamini. Intensiivsem on sadu hommikul ja päeval,» rääkis Paljak. «Õhtul tihedate sajuhoogude võimalus väheneb, aga tõenäoliselt päris kuivale ilmale loota oleks liialt optimistlik. Ennemini hõrenevad pilved pärast südaööd ja kes hommikuni jaaniplatsile jääb, saab ehk ka selgemat taevast näha.»

Jaanilaupäeva õhutemperatuur püsib Viljandimaal 15–16 kraadi piires. Kui parasjagu ei saja, võib kraadi võrra tõusta. Järgneval ööl, kui taevas selgineb, langeb õhusoe 12–13 kraadi kanti.

«Paraku rõõmsamat pilti lubada ei saa, jaanipeolised peavad tulele lähemale hoidma, et sooja saada,» märkis Paljak.

Kes eelistab vihmasele kuiva ja veidi soojemat ilma, tasub õnne proovida Eesti põhjapoolsematel pidudel. Paljak lisas, et üldistades öeldes on Pärnu ja Tartu joonest lõuna pool sajune ning põhja pool pigem kuiv. Kahest suuremast saarest on Hiiumaal lootust ilusamale ilmale, Saaremaa aga peab vihmaks rohkem valmis olema.

«24. juuni tuleb nõrga põhjakaare tuulega ja mõnusalt soe, õhutemperatuuri maksimum küündib 21–24 kraadini,» lisas Paljak. «Päeva peale arenevaist pilverünkadest võib rabin vihma tulla, aga sajuhoog möödub enamasti kiiresti ja sajuhulk jääb üsna tagasihoidlikuks.»

Tagasi üles