Pisisendid kaovad käibelt. Kas ümardamine tõstab hinda?

Copy
Tulevast aastast ümardatakse poes ostukorvi lõppsumma viie sendi täpsusega ning et ühe- ja kahesendiseid edaspidi juurde ei toodeta, kaovad need peagi käibelt.
Tulevast aastast ümardatakse poes ostukorvi lõppsumma viie sendi täpsusega ning et ühe- ja kahesendiseid edaspidi juurde ei toodeta, kaovad need peagi käibelt. Foto: Elmo Riig

Tulevast aastast poes sularahaga arveldades ümardatakse summa viie sendi täpsusega üles- või allapoole ning ühe- ja kahesendiseid enam ostjale vahetusrahana tagasi ei anta. Et pisisentide tootmise ressursikulu on suurem kui nende väärtus, neid enam juurde ei tehta.

Mais kiitis riigikogu heaks eelnõu, millega kehtestatakse poes sularahaga tasumisel ümardamine, ja nagu rahandusminister Mart Võrklaev rõhutas, kahandab või kasvatab ümardamine ostukorvi maksumust maksimaalselt kaks senti. "Ja siin on valik alati ostja käes: kes ümardamist ei soovi, saab tasuda lihtsalt kaardiga. Inimesed nagunii eriti pisisente ei kasuta, nii pole meil vaja neid ka enam juurde toota – vähendame sellega kulusid ja pisisentide tootmisest ja käitlemisest tekkivat mõju keskkonnale," lausus ta toona ühismeedias. 

Tagasi üles