SIGNE RIISALO Täiskasvanute kohustus on märgata kõiki lapsi

Signe Riisalo (Reformierakond)
Signe Riisalo (Reformierakond) Foto: Tairo Lutter

Tuge ja mõistmist vajavad kõik lapsed, hoolimata sellest, millisest perest või millistest sotsiaalsetest tingimustest nad pärit on. Eelkõige vajab aga iga laps oma vanema armastust ja tähelepanu. Kui lapse ja vanema side on tugev, pöördub laps suurema tõenäosusega vanema poole ka siis, kui mure on hinges. Ja kui ka ei pöördu, oskab ja suudab vanem, kes oma lapsega piisavalt aega koos veedab, ilmselt märgata, kui last midagi vaevab.

See, et lapsed igatsevad kuulmist ja mõistmist, tuli välja ka laste enda koostatud raportist. ÜRO Lapse Õiguste Komiteele saadetud raport, mille panid kokku Eesti lapse õiguste saadikud ühes õiguskantsleri kantselei ja lastekaitse liiduga, kõneles muude lastele muret tegevate küsimuste kõrval just nimelt ka nende igatsusest tõsiseltvõetavuse järele. Lapsed ootavad, et neid kuulataks rohkem kodus ja koolis ning neid kuulaksid rohkem ka näiteks lastekaitsespetsialistid. Selleks, et viimati mainitud saaksid paremini lastele ja vanematele olemas olla ning et saaksime laste ja peredega tegeleda ennetavalt, mitte siis, kui murest tulenev olukord juba käes, muudame ka lastekaitseseadust nii, et see näeb ette tihedamat koostööd ja teabevahetust eri valdkondade vahel.

Kahjuks on meie ümber aga ka selliseid lapsi, kes ei kasva vanemliku toe, täis kõhu ja turvatundega. Need lapsed vajavad meie erilist hoolt, et mured ei kuhjuks ning abi oleks olemas võimalikult vara.

Tagasi üles