Hiljutised äikesed tegid paljuski kahju Viljandimaal

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Viljandi lähedal Pinska külas sadas 29. mail hoogsalt rahet, mille suuremate terade läbimõõt ulatus kolme sentimeetrini.
Viljandi lähedal Pinska külas sadas 29. mail hoogsalt rahet, mille suuremate terade läbimõõt ulatus kolme sentimeetrini. Foto: Evi Eiche

Kindlustusfirma Salva andmeil tegid mais ja juuni alguses möllanud äike, rahe ja paduvihm Viljandimaal hulga kahju.

«Oleme praeguseks üle Eesti saanud umbes 35 teadet kodule ja varale ning kaheksa teadet sõidukitele tekitatud tormikahjustuste kohta,» lausus Salva Kindlustuse varakahjude osakonna juhataja Karen Soosalu. «Tugevamalt said kannatada Harjumaa ja Viljandimaa, aga kahjuteateid on tulnud ka Ida-, Lääne-, Lõuna- ja Kesk-Eesti piirkonnast. Hinnanguline kahju ulatub praegu 55 000 euroni.»

Viljandimaal kahjustas rahe terrassikatuseid ning autosid. Et raheterad olid kohati suured, sai terve auto ulatuses rahekahjustusi neli sõidukit. Kõik need juhtumid fikseeriti Salva andmeil Viljandi vallas Päri külas, kust käis kümne minuti jooksul üle tugev rahetorm.

Harjumaal tekitas võimsat vaatemängu pakkunud äike peamiselt elektririkkeid, mille tagajärjel lakkasid töötamast kõikvõimalikud koduseadmed: külmkapid ja telerid, ruuterid, arvutid ja digiboksid, aga ka maaküttesüsteemid. Ühe Salvale esitatud kahjuteate kohaselt said kannatada koduseadmed, mis asusid naaberkrundist, kus äike maasse lõi, ligi 30 meetri kaugusel.

Ka mujal Eestis tekitasid ekstreemsed vihmasajud majades elektri- ja küttesüsteemi rikkeid ja uputusi, rahe räsis garaaži- ja terrassikatuseid, tuul väänas koduuksi ja katusekatteid, purustas abihoonete aknaid ning lennutas aiatelke. Lisaks viis äike rivist välja väravaautomaatikat, välivalgusteid ja robotniidukeid.

Soosalu tuletas kodukindlustuse puhul meelde kolme olulist asja, et kahju korral oleks kodul ja kodustel asjadel ulatuslik kaitse. Esiteks tuleb kodukindlustuse poliisile kindlasti lisada kodune vara, mille alla käib näiteks robotniiduk – neid on äike tänavu arvukalt kahjustanud üle terve Eesti. Teiseks, kui tegemist on eramuga, mille krundil on ka kõrvalhooneid, mis on pindalalt suuremad kui 20 ruutmeetrit, siis tuleb needki kodukindlustuse poliisile lisada. Muidu võib kahju korral selguda ebameeldiv üllatus, et inimesel on jäänud kindlustamata eraldi seisev saunamaja, väliköök või garaaž. Kolmandaks soovitas kindlustusfirma alati valida koguriskikaitse, mis on laiema kattega kui valikriskide kaitse ning kaitseb muu hulgas äikese või ülepinge tõttu tekitatud kahjude eest.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles