Madis Müller Pidurduv hinnatõus võimaldas intressimäärasid kärpida

Madis Müller
, Eesti Panga president ja Euroopa Keskpanga nõukogu liige
Copy
Eesti Panga president ja Euroopa Keskpanga nõukogu liige Madis Müller
Eesti Panga president ja Euroopa Keskpanga nõukogu liige Madis Müller Foto: Marko Saarm

Pärast kümmet järjestikust intressimäärade kergitamist hoidis Euroopa Keskpank need stabiilselt kõrgel tasemel viimased üheksa kuud.

Varasemast tugevam kindlustunne selles suhtes, et hinnatõus euroalal aeglustub ka edaspidi, võimaldas meil eile nõukogus otsustada langetada intressimäärasid 0,25 protsendi võrra. Edaspidiste intressiotsuste kohta on veel vara midagi ennustada, sest need sõltuvad euroala majanduse ja eelkõige hinnatõusu väljavaatest järgmistel kuudel ja kvartalitel.

Euroala hinnatõus on langustrendis, ulatudes viimastel andmetel 2,6 protsendini. Eelmise aasta septembris, mil Euroopa Keskpanga nõukogu viimati intressimäärasid tõstis, oli otsuse taustaks tol hetkel viit protsenti ületav hinnatõus ning väljavaade, et see ei lange alla kolme protsendi veel ka 2024. aasta lõpuks. Praeguseks on olukord muutunud. Euroopa Keskpanga värske prognoosi järgi on euroala selle aasta inflatsioon keskmiselt 2,5 protsendi kandis. See on kahe protsendi eesmärgile juba päris lähedal.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles