Võhmas kütab kirgi kavandatav laululava

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhma linnapea Avo Põder
Võhma linnapea Avo Põder Foto: Elmo Riig / Sakala

Poolteise tuhande elanikuga Võhmas on lahvatanud tüli kesklinna planeeritava laululava pärast ning täna on ehituse poolt või vastu allkirja andnud inimesed oodatud rahvakoosolekule.


Võhma juhid tahavad lauluväljaku ehitada platsile, kus on viimasel ajal peetud linnapäevi. Sealsamas kõrval seisev hoone, milles paiknevad linnavalitsus ja tuletõrje, on aga arhitektuurimälestis ning sellest 50 meetri raadiusse ehitamiseks on vaja muinsuskaitsjate luba.



Protestijate arvates võiks lauluväljaku teha linna äärde endisele peoplatsile, kuid suurem osa võhmalasi leiab, et kesklinna tekkiv peopaik on tore. Praeguste andmete kohaselt on laululava vastu andnud allkirja 15 ja poolt 568 inimest.


Linnavalitsus ei taha algatada



Erinevaid seisukohti aitaks selgitada detailplaneering, kuid linnavalitsus pole nõus seda algatama. Võhma linnapea Avo Põder ütles, et kuna lava ei ole statsionaarne, vaid seda on võimalik hiljem vajaduse korral ära viia, pole mõtet detailplaneeringut teha. «Kui näiteks viie aasta pärast otsustatakse, et on mõni parem koht, võib rajatise sinna vedada,» selgitas ta.



Põdra meelest pole vaja ka rahvaküsitlust korraldada. «Linnalehes oli ilmunud mitu artiklit selle ehitamisest. Samuti oli asja arutatud volikogus,» rääkis ta. «Me ei saa iga asja kohta rahvaküsitlust teha.»



Protestijate eestkõneleja on kaks ja pool aastat tagasi Võhmasse kinnistu soetanud Ruth Laev. Ta rääkis, et seitsme ümbruskonna kinnistu rahvast häirib müra, mis kaasneb linnapäevade ja teiste üritustega.



«Mõnel seal elaval üle 80-aastasel inimesel on olnud insult või infarkt ning öine uni on niigi kehv, kuid lärmakad üritused rikuvad ka nende päevarahu,» selgitas Laev.



Tema sõnutsi on ühes majas puudega laps, kes tuuakse nädalavahetusteks koju, aga juba tosin aastat on pere pidanud linnapäevadeks ära sõitma, sest laps on valitseva melu tõttu endast väljas ja nutab.



Avo Põdra teada veedab Ruth Laev suure osa ajast Tallinnas. «Tema saab oma kultuurielamuse võib-olla pealinnast kätte, aga äkki kohalik inimene ootab, et Võhma ei oleks suvi otsa välja surnud,» ütles linnapea.



Ruth Laev toonitas, et ta ei ole lauluväljaku vastu, kuid see tuleks teha linna äärde endisele peoplatsile. «Soovitan asja vaadata pikemas perspektiivis: linnavalitsuse juures olev plats on liiga väike suurte kontsertide korraldamiseks,» sõnas ta.



Avo Põdra väitel mahub platsile paar tuhat inimest ning rohkem rahvast polegi Võhmasse tulemas.



Linnapea sõnutsi on laululava küsimuses ebameeldiv see, et mõni opositsiooni kuuluv poliitik, kes oli algul kahe käega ehituse poolt, on avastanud, et vastasleeri minek annab hea võimaluse valimisteks valmistuda.



«Volikogus olid kõik laululava poolt, aga kui meedia asja vastu huvi hakkas tundma, võtsid mõned selle vastu sõna ning hakkasid mind valetamises ja seaduserikkumises süüdistama,» rääkis linnapea.



Opositsioon on ehituse tõttu esitanud linnapea suhtes umbusaldusavalduse.


Aega laululava asukoha üle vaielda on kevadeni. Kui ehitus enne suve ei alga, kaotab Võhma raha, mis on talle Eesti-Läti programmist lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles