Viljandi tellitud uuring leidis valusaid kokkuhoiukohti enam kui kahe miljoni euro eest (1)

Copy
Linna tellitud uuringu hinnangul oleks võimalik linnas umbes 2,1 miljonit eurot aastas kokku hoida, see teeb linnaeelarvest umbes 6 protsenti.
Linna tellitud uuringu hinnangul oleks võimalik linnas umbes 2,1 miljonit eurot aastas kokku hoida, see teeb linnaeelarvest umbes 6 protsenti. Foto: Elmo Riig

Viljandi linnavalitsus tellis aasta alguses ettevõttelt Cumulus Consulting linna majandusliku olukorra ja varade erapooletu ülevaatamise, et leida eelarvest võimalikke kärpe- ja kokkuhoiukohti. Linnavalitsuse kinnitusel on raport üksnes suunanäitaja ning ühtki plaani selle põhjal veel tehtud pole.

Analüüsiti kuut valdkonda: rahvastikku, linnavalitsuse hallatavaid asutusi, huvihariduse korraldust, linnale kuuluva kinnisvara kasutamist, personalijuhtimist ning e-teenuseid. Et linna majanduslik olukord on aasta-aastalt rahvaarvu vähenemise ja üldise majandusolukorra halvenemise tõttu kehvemaks muutunud, oli uuringu eesmärk leida võimalikke kokkuhoiukohti. Neid ka leiti.

Linna pakutavate teenuste ja asutuste optimeerimine oleks üks variant. Kaaluda võiks kvaliteedinõude leevendamist, näiteks lasteaedade rühmade suurendamist paari õpilase võrra või üleminekut süsteemile, kus praeguse kahe õpetaja ja ühe assistendi asemel on rühmades üks õpetaja ja kaks assistenti. Huvihariduses nähakse võimalust lõpetada dubleerivate ringide töö või viia huvikoolid ühe juhtimise alla ning luua näiteks Viljandi muusika- ja kunstikooli nimeline ühisasutus.

Tagasi üles