KRISTINA LIBE Rubiini platsi ruumieksperiment on katse Viljandi vanalinna elavdada (1)

Kristina Libe
, mittetulundusühingu Linnaelu eestvedaja (valimisliit Südamega Viljandis)
Copy
1. juunil tähistati lastekaitsepäeva Rubiini platsil. Ürituse ühe osana toimus ka vestlusring platsi tulevikust.
1. juunil tähistati lastekaitsepäeva Rubiini platsil. Ürituse ühe osana toimus ka vestlusring platsi tulevikust. Foto: Elmo Riig

Viljandi plats, kus kunagi oli Rubiini kino, on nüüd juba peaaegu 15 aastat tühjana seisnud. Vanalinna keskse kohana võiks see aga olla enamat kui vaid asfaltplats. See võiks olla elavam ning pakkuda nii kohalikele kui linna külalistele meeldivat ajaveetmise võimalust ja kokkusaamiskohta. Selle paiga kodusemaks muutmine ei nõua esialgu ilmtingimata suuri investeeringuid. Vahest piisab ka väiksemast ja ajutisema loomuga lahendusest. 

Milleks üldse ajutised ruumilahendused? Ajutiste linnaruumilahenduste loomine on lihtne võimalus kasutuna seisvaid alasid uuesti aktiveerida. Väiksed ruumisekkumised pakuvad võimalust enne suuremat arendustegevust katsetada, saada tagasisidet ja kindlustunnet, millesse siis tegelikult on mõttekas investeerida – mille järele inimesed vajadust tunnevad ning kuidas ruumi kasutavad. Lisaks on ajutised ruumisekkumised hea võimalus kiiresti ja üsna lihtsate vahenditega parandada elukeskkonna kvaliteeti ja suurendada selle atraktiivsust – luua mittemillegi asemele midagi, mis annab põhjust ruumis viibida ja kasutada seda ka muuks kui vaid liikumiseks punktist A punkti B.  Avalikus ruumis viibivad ning seal tegutsevad inimesed ju loovadki elava linna. 

Loov Viljandi eelmisel suvel korraldatud Viljandi [eel]arvamusfestivalil sai tehtud esimene katse Rubiini platsi kodusemaks muuta. Katse näitas, et noored, väikelastega pered ja ka täiskasvanud kasutaks seda ruumi küll – piisas vaid istumisvõimalustest ja natukesest rohelusest, et luua peatumiseks sobilik paik.  

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles