Suur kolmiknäitus tutvustab varjul olnud autsaiderkunsti

Sakala
Copy
Kondase keskuses saab näha Ida-Euroopa autsaiderkunsti, teiste hulgas ka Piotr Drożdżaki «Rongi».
Kondase keskuses saab näha Ida-Euroopa autsaiderkunsti, teiste hulgas ka Piotr Drożdżaki «Rongi». Foto: Repro/Kondase keskus

Sel nädalal avatakse Viljandis, Valgas ja Tartus suur ülevaatenäitus «Varjatud maailmade avardumine. Ida-Euroopa autsaiderkunst». Kondase keskuse kureeritud ja Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluval väljapanekul saab näha seni laiema publiku eest varjul olnud teoseid kümne riigi autsaiderkunsti kogust.

Näituse ühe kuraatori Mari Vallikivi sõnul esitletakse peamiselt psühhiaatriahaiglates ja erihooldekodudes sotsiaalses isolatsioonis sündinud kunsti. «Esindatud on ka kunstiteraapia seansside käigus või juhendajate käe all sündinud tööd. Mõnel juhul on kunst ainus suhtlusvahend looja ja välismaailma vahel,» rääkis ta. «Soovime selle näitusega rõhutada, et diagnoos ei tohiks varjutada kunstniku loomingut, ning aidata kaasa haavatava positsiooniga loojate kaasamisse kunstivälja ja ühiskonda tervikuna.»

Neljaks kuuks avatuks jäävale näitusele on välja pandud üle 200 teose 59 autorilt. Fookuses on Ida-Euroopa autsaiderkunst, ent sellega astuvad dialoogi ka teosed mitmest väärtuslikust Lääne-Euroopa kogust.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles