KAREL TÖLP Eesti regionaalpoliitika on läbi kukkunud ja vajab muutmist

Karel Tölp, Põhja-Sakala vallavanem
Karel Tölp, Põhja-Sakala vallavanem Foto: Elmo Riig

Viimasel ajal on kõneainet tekitanud jõukamatelt omavalitsustelt raha äravõtmine ja selle vähem jõukatele jagamine. Kas see on õiglane? Kindlasti on sellele küsimusele mitu vastust. Käisime hiljuti külas Viimsi vallas ja tutvusime sealsete arendustega. Valla ehitatu ja tulevikuplaanid lubavad oletada, et rahalisi võimalusi seal on ja hoopis teistsuguseid kui meil siin Põhja-Sakala vallas.

Riigi plaan näiteks Viimsilt raha vähemaks võtta ja sellest osa Põhja-Sakala vallale anda ei teeks Viimsi valda kuigivõrd vaesemaks, aga Põhja-Sakala vald ei saaks ka eriti palju rikkamaks. Tulemus on praeguste plaanide kohaselt pigem linnukese kirjasaamine valitsuse koalitsioonikokkuleppele, mis võib mõnel juhul ka omavalitsusi tülli ajada.

Põhja-Sakala rahalised vajadused on oluliselt teistsuguses suurusjärgus kui see alla 100 000 eurone tulu. Viimsi vald saab ühe elaniku kohta tulumaksu ja tasandusfondi laekumiste kaudu riigilt umbes 200 eurot rohkem. Umbes 8000 elanikuga Põhja-Sakala vallale tähendaks Viimsiga võrreldava laekumise juures umbes 1,6 miljonit eurot lisaraha igal aastal. Palju kiidetud robinhoodlus annaks sellest vaevalt 1/20. Kas Viimsist võiks ka ülejäänu ära võtta, et võrdne oleks?

Tagasi üles