Juhtkiri Mille me linnas maha lõikame?

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Vastse regionaal- ja põllumajandusministri Piret Hartmani seisukoht, et piletikontrolli polegi ehk vaja, sest loodetavasti on inimesed ausad ja head, paneb esimese hooga muigama. Ehk kärbiks maksuametitki poole võrra ning panustaks sellele, et inimesed, ka ettevõtjad, on head ja ausad? Äkki piisab sellestki, kui pangalaenu taotleja paneb linnukese lahtrisse, et ta ei tegele rahapesuga, ja lennureisija, et ta ei ole terrorist?

Pole mõtet luua või muuta korda, kui ei ole korrapidajaid. Korra loomisele või muutmisele peab eelnema põhjalik analüüs, kas see on majanduslikult mõttekas või annab ühiskonnale ehk teistmoodi kasu. Tasuliste bussiliinide juurde naasis riik selleks, et saada transporti lisaraha. See aga, kui jääda lootma, et see lisaraha tuleb ilma kontrolörideta, tähendab ausate ja heade inimeste nörritamist. Kui bussis sõidavad koos inimene, kes selle eest maksab, ja see, kes peaks maksma, aga ei maksa, tunneb end rumalana tõenäoliselt ikka pileti ostnu.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles