Looduskaitsekuul viiakse huvilised matkama

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Viljandimaa matkade seeria avati 5. mail talgutöödega Meiekose õpperajal.
Viljandimaa matkade seeria avati 5. mail talgutöödega Meiekose õpperajal. Foto: Katrin Aavik

Riigimetsa majandamise keskus korraldab mais terves Eestis enam kui 60 matka, millest alati võtab osa ka juhendaja, kes aitab huvilistele loodust lähemale tuua.

«Nii palju matku ühel kuul pole me veel kunagi korraldanud,» tõdes riigimetsa majandamise keskuse (RMK) meediasuhete juht Priit Luts. «Varem oleme inimesi matkama kutsunud augustis Eesti looduse päeval.»

Viljandimaal on kavas kolm matka Soomaal. 11. mail läbitakse Meiekose õpperajal 3,5 kilomeetri pikkune lõik ning teemaks on luhaniidul kasvavad taimed ja hääbunud Tõramaa küla. 18. mail kuulatakse Oksa lõkkekoha ümbruses 2 kilomeetri vältel luha ja lodu loodushääli ning 26. mail 1,8 kilomeetri pikkusel Koprarajal tutvutakse metsaelanike kevadiste tegevustega.

Soomaa rahvuspargi külastuskeskuse teabejuht Katrin Aavik ütles, et matkade peamine eesmärk on pakkuda loodusteadmisi.

«Omal käel matkarajal käies ei pruugi peale värske õhu ja ilusa vaate muud märgatagi. Juhendatud retkedel aga õpetatakse märkama ka enda ümber olevat liigirikkust ja liikide omavahelist seotust,» kõneles ta.

Näiteks on kavas teha lähemalt tutvust selle aasta puu tammega, määrata puhkevate lehtede järgi rajale jäävaid puid, põõsaid ja väiksemaid taimi, näha kolme värvi ülaseid, kuulata varahommikul kägu ja ööbikut, otsida metsast üles vana kõrtsi mantelkorsten, tutvuda kopra eluga ning jälgida muudki.

Aavik lausus, et esimene ühine retk võeti ette juba 5. mail, kuid see polnud tavaline matk, vaid maikuu esimesele nädalavahetusele omaselt ühendati kõndimine talgutega. Talvel raske lume all murdunud ja kaardunud puud eemaldati Meiekose õpperajalt RMK külastuskorraldusosakonna töötajate ja ühe vabatahtliku retkelise jõul.

«Kolm tundi oli väsitavat tegevust, aga ilm ja seltskond olid väga mõnusad,» lausus ta. «Nüüd on Meiekose rada hõlpsasti läbitav ja registreerimine näitab, et sel nädalal samal rajal toimuv matk on juba tunduvalt populaarsem.»

Matkad on Aaviku sõnul kavas igal juhul, sest pole ju halba ilma, vaid sobimatu riietus. Pealegi on tema kinnitusel ka vihmasel ilmal oma pluss: õitsva looduse lõhnad tunduvad siis intensiivsemad.

Ees ootav 18. mai matk erineb ülejäänutest selle poolest, et siis ei kõnnita mitte mööda matkarada, vaid liigutakse luhal ning üsna niiske metsa all. Nii peab igaüks arvestama, kas see on talle jõukohane.

Aavik toonitas, et oodatud on igas vanuses inimesed. Kõik matkad lõpevad RMK lõkkekohtades. «Võileivad või piknikukorv tasub endal kaasa pakkida, sest värskes õhus tekib hea isu, kuid poode Soomaal ei ole. Matkad on tasuta,» lisas ta.

Matkadele saab registreeruda veebilehel loodusegakoos.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles