JUHTKIRI Sissetallatud rajad Viljandimaa haridusmaastikul

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

See, et lapsevanemad Heimtali kooli ukse taga tunglevad, ei ole kahjuks märk, et valla elanike arv on kasvanud, vaid näitab, et mitmel põhjusel eelistatakse seda kooli Paistu omale. Miks see nii on, tuleb vanemate käest küsida, aga on üsna usutav, et see jääb lihtsalt paljudele kodutee peale. Hea ja mugav lapsi viia ning tuua.

Küll on see aga järjekordne näide, et inimeste elu ei ole nende elukohaga enam eriti seotud ning elukohajärgne elukorraldus on mõneski mõttes ajale jalgu jäänud. Inimesed elavad ühes omavalitsuses, töötavad teises ning nädalavahetustel on hoopiski kolmandas grillimas või kamina ees talve nautimas. Enamasti oleme rääkinud sellest maksuraha laekumise kontekstis, sest sageli elatakse mitmes kohas, ja oleme leidnud, et maksustamine peaks olema paindlikum. Kas või selleks, et maakoduni oleks tee lumest lahti lükatud ning linn samal ajal oma osa saaks.

Aga liikuva eluviisiga kaasneb see, mis paneb omavalitsused mõnelgi juhul juukseid katkuma. Näiteks last kooli pannes vaatab vanem haridusasutuse maine kõrval seda, et igapäevane logistika oleks võimalikult lihtne. Keeruline on seda inimestele ette heita. Ka 20-minutiline ring tähendab 40 minutit päevas ja umbes 20 tundi igas kuus. See on kahe ja poole tööpäeva pikkune aeg, mis kulub inimesel üksnes roolis istumiseks. Või turvatoolis aknast välja vaatamiseks. Seda annaks tõesti paremini kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles