Taibukad pugesid kostüümi ja süüvisid tuumaenergiasse

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Teaduspäev pakkus muu hulgas võimalust omal nahal järele proovida, mis tunne on kanda kaitseriietust vana DNA-d uurivas laboris.
Teaduspäev pakkus muu hulgas võimalust omal nahal järele proovida, mis tunne on kanda kaitseriietust vana DNA-d uurivas laboris. Foto: Monika Karmin

Jakobsoni kool muutus koostöös Taibukate teaduskooliga kolmapäeval otsekui teaduskeskuseks, kus teadmisjanused noored tegid katseid ja uurisid meie maailma olemust.

Teaduskooli direktor Mari Järve ütles, et kolmandat korda peetud teaduspäeval kästileti näiteks elektrostaatikat ja elektrivoolu, inseneeriat, robootikat ning järveelustikku.

«Veel uuriti happelisuse näitajat, keemilise reaktsiooni tunnuseid ning mõõdeti helilainete levimiskiirust õhus,» rääkis ta. «Samuti õpiti kompassi abil orienteeruma ja prooviti järele, mis tunne on kanda DNA-labori töötaja kaitseriietust. Arheoloogilistest säilmetest eraldatav vana DNA nõuab laboris ülikõrget puhtuse taset, tavalises geneetikalaboris sellist skafandrit ei kanta.»

Üht töötuba, mis oli mõeldud V–VII klassi lastele, juhendasid õpilased ise. Selle kohustuse võtsid endale teaduskooli IV kursuse õpilased Miia Palanen ja Rosette Liis Uus, kellele oli töötoa väljatöötamine, ettevalmistamine ja juhendamine individuaalõppe kokkuvõttev ülesanne ehk lõputöö. Nemad valisid teemaks loodusliku loomuga veefiltri – osalised õppisid puhastama sogast vett, kui käepärast on vaid sammal, turvas, süsi, liiv, kivid ja üks pudel.

«Töötubasid valisid õpilased vastavalt isiklikule huvile. Praktilise tegevuse kaudu õppimine on motiveerivam ja jääb ka paremini meelde,» selgitas Järve.

VIII ja IX klassi õpilastel oli võimalik osaleda tuumaenergeetika töötoas, kus jagas teadmisi sellele tööstusele orienteeritud firma Fermi Energia Virumaa teavitusjuht Liis Krigul.

«Oleme Fermi Energias viimaste aastate jooksul panustanud väga palju inimeste teadlikkuse parandamisse ja noorte harimisse. Rõõm on tõdeda, et järjest kasvab ka noorte huvi energeetika ja tuumaenergeetika vastu,» rääkis Krigul. «Siinkohal on oluline roll õpetajatel ja teistel eestvedajatel, kes otsivad võimalusi, et noorte silmaringi avardada ja tavapärasele õppetööle vaheldust pakkuda. Teaduspäev tõestas taas, et ka Viljandi noored on inseneeria ja energeetika valdkonnast huvitatud ning tulevases tuumajaamas meil spetsialistidest, inseneridest, tehnikutest ja teistest töökätest puudust ei tule.»

Fermi Energia esindaja polnud nõus žurnalisti kujutluspildiga, et tuumaenergeetikale mõeldes kangastub silme ees auväärses eas habemega mees. Tema sõnul võib energeetika teemale tasapisi läheneda juba algklassides, kui räägitakse lihtsas keeles, kust tuleb elekter.

«Vanemate koolilastega saab minna juba teaduslikumaks, aga muidugi ei ole eesmärk kohe sukelduda suurde tuumafüüsikasse, vaid pigem ikka silmaringi avarada,» lisas Krigul.

Teaduskooli direktor Mari Järve lisas, et teaduspäev läks taas korda ning ta on tänulik ägedatele tegijatele. Järgmine teaduspäev on plaanis tuleval õppeaastal.

Taibukate teaduskool on mõeldud noortele vanuses 11–19 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles