Algab metskurvitsate mängulennu loendus

Sakala
Copy
Kevadel saabuvad metskurvitsad Eestisse tavaliselt märtsi teisel poolel.
Kevadel saabuvad metskurvitsad Eestisse tavaliselt märtsi teisel poolel. Foto: Ronald Slabke/Wikipedia

Eesti ornitoloogiaühing kutsub vabatahtlikke linnuvaatlejaid tänasest kuni 10. maini jälgima metskurvitsate mängulendu ja nende kohta infot koguma.

Peidulise eluviisiga metskurvits, keda rahvasuus sageli ka nepiks kutsutakse, muutub just kevadise mängulennu ajal häälekaks ning teda on lihtsam märgata. Loendusel saavad kaasa lüüa kõik huvilised, kes tunnevad ära metskurvitsa iseloomuliku mängulennu ja on valmis hilisõhtul looduses viibima.

Loendust on hea teha seal, kus võib eeldada aktiivset mängu ning avaneb avar vaade, näiteks raiesmiku ja noorendiku servas või suurte sihtide ristumiskohas. Loendust tuleb igas valitud punktis teha ühel õhtul kella 21–22.30. Vaatlejal tuleb kirja panna kõik poolteise tunni jooksul saadud kontaktid ehk nähtud või kuuldud metskurvitsad. Loendusandmed tuleb saata 15. maiks metskurvitsa mängulennu loenduse koordinaatorile Jaanus Auale.

Jaanus Aua sõnul algasid metskurvitsate mängulennud juba märtsi keskpaigas, kuid ilmamuutuse tõttu mängulennu aktiivsus pidurdus. "On võimalik, et maikuu nepilennud tulevad palju atraktiivsemad kui eelmistel aastatel. Soovitan veeta ühe kevadõhtu metskurvitsaid loendades ja saada osa looduselamusest, ühtlasi aidates ühingul koguda andmeid nende lindude arvukuse hindamiseks," lisas ta.

Metskurvitsate mängulennu loenduse meetodi täpse kirjelduse leiab lehelt eoy.ee/metskurvitsate-mangulennu-loendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles