KARMEN JOLLER Kui palju maksab juhtimine? Aga demokraatia?

Karmen Joller
, perearst ja riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Riigikogu täiskogu istung. Pilt on illustratiivne.
Riigikogu täiskogu istung. Pilt on illustratiivne. Foto: Madis Veltman

Eelmisel nädalal arutati ajakirjanduses palju riigikogu juhatuse otsust lõpetada vaheaegade võtmine ühe eelnõu arutelul. Juhin tähelepanu, et seda otsust ei teinud mitte juhatus, vaid riigikogu ise: otsuse poolt hääletas 54 ja vastu 19 riigikogu liiget, hääletuselt puudus 28 saadikut. Ehk siis kohalolijaist peaaegu 75 protsenti toetas seda otsust. Miks?

Sest tegelikult tahaks tööd teha, mitte rahva raha raisata. Riigikogu aastaeelarve on 35 miljonit eurot. 2024. aastal on 254 tööpäeva. See tähendab, et kui «labidaga lüüa», on riigikogu ühe tööpäeva hind 137 795 eurot, ümardame selle 138 000 euro peale.

Kui te arvate, et aastaga on riigikogu normaalne töö taastunud, siis eksite. Ei ole. Töö blokeerimine on lihtsalt varjatum. Endiselt menetleme rämpseelnõusid. Või siiski mitte – juhatus paneb enamasti kolmapäevase, pika istungi päevakorda teiste kõrvale ka paarkümmend EKRE ilmselgelt sisutut eelnõu (Isamaa ja Keskerakond on praeguseks menetlusse jätnud vaid neile päriselt olulised eelnõud). Oleme valmis hääletama (maha hääletama, sest ükski tervemõistuslik inimene ei hääletaks nende poolt), kuid mida teeb EKRE? Kui kätte jõuab nende eelnõude arutamise aeg, lahkuvad nad saalist. Tekib arutelu võimatus ja kui puldis istub Jüri Ratas, vuristab ta need paarkümmend arutelu võimatust ette nagu kogenud spordikommentaator kunagi. Arutamata jäänud eelnõud aga tuleb panna järgmise nädala päevakorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles