GALERIID Eesti õigeusu kirik võitleb Stalini elustatud Moskva patriarhaadiga

Kadri Paas
, ajakirjanik
Copy

Eestis tegutseva Moskva õigeusu kiriku pea patriarh Kirill eitas 27. märtsil Eesti riiklust, kuulutas mandunud lääneriikidele, sealhulgas Eestile püha sõja ja kinnitas, et Vene maailm taastatakse aladel, kus Vene impeerium on varem laiunud. Eesti kaitsepolitsei nendib, et Moskva õigeusu kirik on üks väheseid Venemaa mõjutustegevuse hoobasid, mida rahvusvahelised sanktsioonid ei ole seni otseselt puudutanud.

Eestis tegutseb praegu kaks õigeusu kirikut. Üks neist on kohalik Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik (EAÕK) oma kogudustega ja teine patriarh Kirillile alluv Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik (MPEÕK), mis lisaks religioossele tegevusele on sisuliselt sõjaroimar Putini ja Vene eriteenistuste vaenuliku mõjutustegevuse kontor Eestis.

"Venemaa huvide seisukohast on oluline säilitada Vene Õigeusu Kirikuga seotud ühendused, nende mõju ja vara välismaal, sest see organisatsioon on üks väheseid Venemaa mõjutustegevuse hoobasid, mida rahvusvahelised sanktsioonid ei ole seni otseselt puudutanud," ütleb kapo oma värskes aastaraamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles