Kitzbergi gümnaasium puhus öökoolile uuesti elu sisse

Sakala
Copy
Öökooli peaesineja Andreas Melts tegi oma esinemise lõpus kõikide soovijatega pilti.
Öökooli peaesineja Andreas Melts tegi oma esinemise lõpus kõikide soovijatega pilti. Foto: Hanna-Lauren Loit

Neljapäeva õhtul ei jäänud Karksi-Nuia koolimaja tavapäraselt tummaks, vaid koolirahvas kogunes öökooli.

Gümnaasiumi huvijuht Hanna-Lauren Loit ütles, et kella poole seitsmest keskööni oli kõikidel VII–XII klassi õpilastel võimalik saada uusi teadmisi väjaspool õppeprogrammi. Enne koroonat oli öökool pikaajaline traditsioon, mille kooli õpilasesindus nüüd, viis aastat hiljem, uuesti elustas.

«Õhtu jooksul jagasid oma ala eksperdid teadmisi ja kogemusi erinevates valdkondades alates vaimsest tervisest kuni rahatarkuseni,» rääkis ta. «Mitteformaalne õppevorm võimaldas õpilastel süveneda sellistesse teemadesse nagu kultuuridevaheline suhtlemine, tehnoloogia, keskkonnahoid, ettevõtlus ning finantsilise kirjaoskuse olulisus. Noortel oli hea võimalus aruteludes osaleda ja mõelda kaugemale igapäeva õppekava raamidest.»

Enne peaesinejat esitas koolile oma räpiloomingut XI klassi õpilane Rivo Allsoo, esinejanimega Rasso, kellel see oli esimene avalik esinemine. Öökooli avas peaesineja, noorte seas tuntud sisulooja, õhtujuht ja muusikaline koomik Andreas Melts. Ta rääkis lugusid oma teekonnast sisulooja tegevuseni, õpingutest välismaal, rahatarkusest ja investeerimisest. Melts julgustas noori kuulama oma sisetunnet, katsetama ja tegutsema oma südame järgi.

«Pärast inspireerivat avamist ja kosutavat kõhutäit järgnesid mitmekesised töötoad. Iga õpilane valis õhtuks kaks töötuba. Töötubade teemade hulgas leidus midagi igale maitsele,» märkis Hanna-Lauren Loit.

Jaanus Viese arutles õpilastega, mida teha, et olla vaimselt heas vormis, Kauri Kaljuste ja Liis Särg tutvustasid projektijuhtimist rahvusvahelisel areenil. Teet Torim, kes on ühtlasi Karksi-Nuia gümnaasimi vilistlane, avas tehisintellekti rakendusvõimalusi ning rääkis õpilastele, kuidas see enda kasuks tööle panna. Tauri Tallermaa keskendus mälu, keskendumise ja nutikalt õppimise tehnikatele. Mihkel Keldoja viis läbi crossfit-treeningu, Erkki Kubber jagas nõuandeid tarkade rahaliste otsuste tegemiseks ning Monika Peeboga sai arutleda toidu teemadel ning koos teha maitsev ja tervislik hommikusöök.

Lisaks õpilastele said öökoolist osa lapsevanemad ja õpetajad, kes osalesid Kärolin Kajalaidi loengus teemal «Kiitus ja kriitika: kahe hinnangu mõju lapse enesehinnangule, motivatsioonile ja koostööle». Soovijad said osa võtta ka keraamikatöötoast, mida tegi Leina Sipelgas, ning puidutöötoast, mida juhendas Janar Villbach.

Hanna-Lauren Loit ütles, et sedapuhku sai öökool teoks tänu noorte omaalgatuste projektikonkursile Ideepuhur, mille viis ellu Eesti avatud noortekeskuste ühendus ning rahastas haridus- ja teadusministeerium. Õhtu tipnes kooli koridorides orienteerumismänguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles