Möödub 120 aastat Viljandi ilme kujundaja sünnist

Sakala
Copy
Ott Puuraid oli Viljandi linna ja rajooni peaarhitekt aastatel 1944–1960.
Ott Puuraid oli Viljandi linna ja rajooni peaarhitekt aastatel 1944–1960. Foto: Perekonna arhiiv

Täna 120 aastat tagasi, 19. aprillil 1904 sündis arhitekt Ott Puuraid, kes kujundas Viljandi peaarhitektina linna nägu paarikümne aasta vältel.

Tallinnas ehitustöölise peres sündinud Ott Puuraid õppis Jakob Westholmi gümnaasiumis ja lõpetas 1933. aastal arhitekti kutsega Tallinna Tehnikumi, olles koolipraktika teinud Soomes Paimio sanatooriumi ehitusel Alvar Aalto käe all.

Nagu kirjutab Eesti Arhitektuurimuuseum oma Facebooki lehel, sai Puuraidi tänuväärseim töö tehtud Viljandis, kust ta juhtis 1944. aastast linna ja rajooni taastamistöid ja ehitustegevust. Ta seisis ametiaja lõpuni linna aedlinliku miljöö eest. Tema projekteeritud eramud on lisaks Viljandile Tartus, Suure-Jaanis ja Võhmas ning Mustvees ja paljudes teistes Eesti paikades. Ta aitas arhitektina Põltsamaa Niguliste Kiriku taastamistöödel.

Arhitekti enda kodumaja Viljandi järve ääres Ranna puiestee 14 kõrgel nõlvakul on üks erakordne sõjajärgsel perioodil kavandatud hoonetest Eestis. Viljandlased on arhitekti eramut kutsunud hellitavalt linnupuuriks.

Ott Puuraid suri 25. veebruaril 1986.

Sakala kirjutas temast pikemalt kümne aasta eest loos "Kaks linnupuuri ja pooteist tuhat teist maja".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles