Tunnustati kirikukellade helisemapanijat

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Pilistveres sai Viljandi praostkonna sõbra tiitli tuntud orelimeister ja kirikukellade paigaldaja Toomas Mäeväli.
Pilistveres sai Viljandi praostkonna sõbra tiitli tuntud orelimeister ja kirikukellade paigaldaja Toomas Mäeväli. Foto: Marko Saarm

Viljandi praostkonna sinodil kuulutati kiriku sõbraks tuntud orelimeister ja kirikukellade paigaldaja Toomas Mäeväli, kelle teeneks on 28 kellast koosneva Viljandi Jaani kiriku kellamängu valmimine üheksa aastat tagasi. Ta on paika seadnud ka Kõpu kiriku kellad ning teeb selle Suure-Jaani ja Paistu kirikusse.

Viljandi Jaani kirikus on 28 eri kõrgusel kella võimelised esitama erinevaid meloodiaid, neid on võimalik programmeerida ja telefonist käivitada. Viljandi senine praost Marko Tiitus sõnas, et Eestis rohkem selliseid kirikukellade paigaldajaid ei ole, ka orelimeistreid ja hooldajaid on ülivähe. "Ta on väga hea, korrektne ja sõbralik koostööpartner, tema töö on õnnistuseks paljudele kirikutele," kõneles Tiitus.

Toomas Mäeväli on seadnud paljud Eesti kirikukellad spetsiaalse elektroonika abil selliseks, et kellamehel ei ole vaja enam nöörist tõmmata, vaid piisab nupule vajutamisest või õige programmi sisestamisest kas või telefonis ning kellad hakkavad mängima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles