Omanike keskliit uuris eluasemekulude erinevust

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Väikelinna Mustla üks sümboleid on vana katlamaja korstna otsa rajatud lipumast.
Väikelinna Mustla üks sümboleid on vana katlamaja korstna otsa rajatud lipumast. Foto: Marko Saarm

Eesti omanike keskliit võrdles eluasemekulusid 22 linnas, alevikus ja külas. Selgus, et kodutarbijate vee-, soojus- ja jäätmeveokulud erinevad piirkonniti kolm korda.

Liidu saadetud pressiteates seisab, et kui näiteks Tallinna 1-toalise korteri omanik maksis jaanuaris tarbitud soojuse eest 99 eurot, siis samas seisukorras ja suurusega korteri omanik Tarbja külas maksis 250 eurot. Ka konkurentsiameti kodulehel olevad andmed näitavad, et eelkirjeldatud ebavõrdsus on Eestis "normaalne". Riikliku järelevalve tingimustes on kodutarbijate soojusenergia hinnaerinevused 2,5-kordsed ja veeteenuse puhul lausa neljakordsed.

Omanike liidu juhi Andry Krassi sõnul teeb eluasemekulude mitmekordne erinevus keeruliseks väiksema sissetulekuga leibkondade hakkamasaamise, määrates tervete asulate saatuse.

"Ilmselgelt on monopoolsete ettevõtete hinnajärelevalve ja eluasemepoliitika ebaõnnestunud. Olukorra pööramiseks tuleb riigi pakutavad toetused vastavusse viia kodutarbijate tegeliku vajadusega, milleks on ebavõrdsuse vähendamine. Paraku ükski praegustest vabariigi valitsuse elluviidavast toetusmeetmetest sellele kriteeriumile ei vasta, vaid hoopis suurendab kodutarbijate ebavõrdsust," ütles Krass.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles