XVI üleriigiline võistumängimine toob kokku üle 60 noore

Egon Valdaru
, reporter
Copy
2023. aasta, XV üleriigilise võistumängimise grand prix' võitis Randmar Tuulemäe.
2023. aasta, XV üleriigilise võistumängimise grand prix' võitis Randmar Tuulemäe. Foto: Kärt Petser

Reedel, 19. aprillil koguneb Viljandi pärimusmuusika aita 62 noort pillimängijat koos juhendajatega, et soolopillimeeste konkursil sõbralikult mõõtu võtta.

Osalejad on seitsme- kuni 19-aastased muusika- ja huvikoolides või eraõpetaja käe all õppivad pillimängijad ja lauljad. Esitatakse kaks vabalt valitud Eesti pärimusmuusika pillilugu või laulu, millest üks pärineb esitaja kodukandist või on muud moodi mängijaga seotud.

Pillimängijad on jagatud üheksa rühma vahel vanusegruppidesse või tasemeklassidesse. Rühmadeks on kandled, karmoškad, lõõtspillid, näppepillid, puhkpillid, poogenpillid, laul, avatud klass ja omalooming. Avatud klassi kuuluvad kõik need pillid, mis mõnda muusse rühma ei kuulu. Omaloomingu rühmas on võimalik osaleda kõikide pillide või lauluga ning esitada tuleb kaks pala, mis on osaleja enda loodud. Osaleda võib ka mitmes kategoorias, mistõttu tuleb esitusi ettekandele mõnevõrra rohkem, kui on registreerunuid. Enim osalejaid on kannelde, karmoškade ja lõõtspillide rühmas.

Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa sõnul on üleriigilised võistumängimised populaarsed mitmel põhjusel. "Sellised kogunemised ja mõõduvõtmised toetavad noorte talentide arengut, pärimusmuusika elujõulisust ja kogukondade ühendamist läbi muusika. Samuti on õpetajatel võimalus pilk peale heita teiste õpetajate tegevusele ning koos õpilase tunnustusega saavad tunnustuse ka juhendajad," märkis ta.

Kaheksaliikmeline professionaalidest koosnev žürii on palutud hindama mängija traditsioonitundmist ja individuaalset lähenemist ning meisterlikkust. Selle põhjal valitakse välja iga rühma parimad ning grand prix’ võitja, kes saab 750 euro suuruse Eesti Kultuurkapitali stipendiumi ja võimaluse esineda XXXI Viljandi pärimusmuusika festivali avakontserdil.

Žüriisse kuuluvad muusik ja pedagoog Sten Aamer, Klassikaraadio saatejuht Ivo Heinloo, Viljandi pärimusmuusika festivali pealik Ando Kiviberg, muusik ja helilooja Maarja Nuut, teleprodutsent Kadi Katarina Priske, kandlemängija ja pedagoog Kati-Katrin Soon, ansambli Fränder liige Säde Tatar ning vabariigi pillimees Juhan Uppin.

Võistumängimist saab pärimusmuusika aidas jälgida alates kella 10.30 ning üritus on tasuta. Päevakava ja lisainfo on leitav pärimusmuusika keskuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles