Aastaid oma hauaplatsi kujundanud kunstnik sai muuseumisse toa

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Fotograaf Endel Veliste jäädvustus kunstnikust, kooliõpetajast ja kirjamehest Paul Kondasest tervitab tulijat Kondase toa kirjutuslaual.
Fotograaf Endel Veliste jäädvustus kunstnikust, kooliõpetajast ja kirjamehest Paul Kondasest tervitab tulijat Kondase toa kirjutuslaual. Foto: Marko Saarm

Kondase keskuses avatud Paul Kondase tuba on peaaegu sama suur kui see, milles Kondas Tartu tänaval elas, kirjutas, maalis ja musitseeris. Näitusetuba tundub aga avaram, sest selles pole veel nii palju esemeid, kui oli Paul Kondase toas. Kes kunstnikul ja koolipapal külas käinud, on kirjeldanud seda kui kitsaste käiguradadega ruumi, tohutult esemeid täis.

Ega neid inimesi palju ole, kes tal külas võisid käia. Keskuse juhataja, kunstiteadlane Mari Vallikivi viitab Sakala kauaaegse fotograafi Endel Veliste tehtud fotole ja ütleb, et Paul Kondas ei tahtnud end vanemas eas lasta fotografeerida, sest noorena oli ta olnud nägus mees ega tahtnud, et teda mäletataks kui vana ja koledat, ning ajas fotograafi enda juurest üsna pahaselt minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles