Juhtkiri Trahvimäära suurus liiklust ei rahusta (1)

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Teisipäeval kiitis valitsus heaks ja andis riigikogule üle eelnõu, mille järgi suureneb väärtegude eest mõistetavate trahvide arvestamise aluseks olev trahviühik seniselt neljalt eurolt kaheksale ning sellega trahvid mõistagi suurenevad.

Kas rahatrahv aitab inimesi seaduskuulekana hoida, on eraldi arutelu, aga selle mõttega võib nõus olla, et kindlasti peaksid tehtud trahvid katma väärteo menetlemise kulud. Ehk mõjutab tõesti näiteks 20 eurolt 40 eurole kerkiv trahv inimesi veidi kuulekamalt käituma, aga eelkõige peaks olema tagatud see, et maksumaksja ei pea rikkujate korralekutsumisele peale maksma. Küsimus polegi riigi või omavalitsuse kassa täitmises, vaid järelevalvele kuluva summa vähendamises. Loodetavasti saab sellest ka valitsus aru ega hakka eelarvesse nüüd kahekordseid trahvisummasid kirjutama, see muudaks jutu võimalikust ennetamisest lihtsalt hämaks.

Riigikogu asub eelnõu nüüd alles arutama ja hääletama, ent üsna keeruline oleks leida argumente selle poolt, et elu on aastatega üha kallimaks muutunud, palgad, miinimumpalk ja pensionid on tõusnud, aga ainus, mis võrdluses teiste asjadega aegamööda odavamaks muutub, on seaduste ja eeskirjade rikkumisega vahelejäämine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles