PRIIT LOMP Nagu ka Hollywoodi filmis, selgub tõde lõpus. Meie majanduslugu peab hästi lõppema

Priit Lomp
, riigikogu majanduskomisjoni esimees, SDE
Copy
Riigikogu majanduskomisjoni esimees Priit Lomp (SDE)
Riigikogu majanduskomisjoni esimees Priit Lomp (SDE) Foto: Margus Ansu

Eelarveprognoose tuleb ikka paarikaupa ja kui filmiklassikast lähtuda, siis värske rahandusministeeriumi prognoos, mis ennustab tänavuseks aastaks nullprotsendilist sisemajanduse kogutoodangu kasvu, on nii-öelda halb politseinik. Märtsi lõpus avaldatud Eesti Panga järgmise aasta majandusprognoos oli optimistlikum, kandes pigem hea politseiniku rolli. Aga Hollywoodis selgub täielik tõde filmi lõpus. Eestile on pärast kaheksa kvartalit kestnud majanduslangust kangesti vaja, et realiseeruksid kõige optimistlikumad stsenaariumid, kuid see eeldab selgelt ka riigi suuremat panust.

Kahtlemata on sotsiaaldemokraatidel koalitsioonipartneritega maailmavaatelisi erimeelsusi küsimuses, millist rahandus- ja majanduspoliitikat peaks Eestis viljelema. Meie arvates on senine maksusüsteem tõestanud oma läbikukkumist: riigil puuduvad vahendid, et majandusse kontratsükliliselt panustada. Lisaks on kõrged energia hinnad ja intressipoliitika Eestit tugevasti nõrgestanud ning hulk sektoreid kiratseb. Astmeline tulumaks ja mõistlikud varamaksud võimaldaksid õige rakendamise korral muuta tulevikus Eesti võimekamaks ning loodetavasti vähendaksid tarbimismakse. Sellest kõigest on viimasel ajal päris palju räägitud ja kirjutatud, kuid kahjuks ei võimalda parlamendimatemaatika enne järgmisi riigikogu valimisi neid ideid ellu viia.

Oleme reformaritega hetkel ühes ja samas filmis. Seetõttu püüan keskenduda sellele, kus ühisosa on suurem ja kus täidesaatval võimul tuleks lihtsalt jalad kõhu alt välja võtta. Ikka selleks, et realiseeruks hea, mitte halva politseiniku prognoos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles