Repliik Petturite pealetung

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy

Kasutatud asjade ostu ja müügi turg on ammuilma suuremalt jaolt ühismeediasse kolinud, kuid viimastel aastatel on esemete müüki paneku järel enamasti esimeste seas ühendust võtnud petturid, kes püüavad tehingu tegemiseks suhelda ilmselt ka tõlke abil üha paremas eesti keeles. Minu viimatisel korral reageeris ühe toote peale ööpäeva jooksul suisa neli seesugust.

Esimesena peaks tehingu ohtlikkusest alarmi andma see, kui pakutakse mingit kummalist kullerit, kes kauba peale võtab andmete vastu. Teinekord aga käiakse välja mõni täiesti viisakas pakiautomaat, kuid andmeid küsitakse ikka asja omanikult. Asi võib tipneda hoopistükkis sellega, et pettur hakkab solvunut mängima ja süüdistama müüjat, et too ei usalda.

Skeemid on läinud järjest leidlikumaks ja mõjutamistaktika võib viia võimaliku ohvri justkui mingisse muusse reaalsusesse. Hea, kui meil on märkajaid ja hoiatajaid, sest isegi kui kõrvaltvaatajale tundub mõni skeem täiesti läbinähtav, võib ohver pärast pikka töötlust teha täiesti uskumatuid käike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles