Viljandimaal kaob Elisa 3G-võrk septembris

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Olenevalt võimekusest suudab seade töötada ühes või mitmes mobiilsidepõlvkonna võrgus.
Olenevalt võimekusest suudab seade töötada ühes või mitmes mobiilsidepõlvkonna võrgus. Foto: Elmo Riig

Sidefirma Elisa avalikustas 3G-võrgu sulgemise kava, mille järgi pannakse selle põlvkonna mobiilsidesüsteem Viljandimaal kinni septembris.

Kõnealuse tööga tehakse aga algust 13. mail Raplamaal ning viimasena ehk novembris jõuab järg Tartu-, Pärnu- ja Harjumaa kätte. Seejärel jäävad klientide käsutusse 2G-, 4G- ja 5G-võrk.

Elisa tegevjuht Andrus Hiiepuu ütles, et internetti kasutatakse praegu kümneid kordi rohkem kui aastate eest, mistõttu on loogiline suunata fookus võimekama 4G- ja 5G-võrgu arendamisele.

«Varem 3G-võrgu tööshoidmiseks kasutatud ressursid saame edaspidi investeerida tulevikukindlate tehnoloogiate arendamisesse, pakkudes nii veelgi kvaliteetsemaid ja parema kasutuskogemusega sidelahendusi,» lausus ta.

Elisa andmeil on nõudlus 3G-võrgu järele järsult vähenenud, kuid endiselt on kliente, kelle sideseade töötab vaid 2G- ja 3G-võrgus. Kuigi teise põlvkonna sidevõrk jätkab tööd ning seda saab edukalt kasutada helistamiseks ning sõnumite saatmiseks, siis interneti jaoks passib see vaid teatud mööndustega. Internetihuvilistel soovitab ettevõte soetada uue ja võimekama seadme, mis tuleb toime ka 4G- ja 5G-võrgus.

Ettevalmistusena 3G-võrgu sulgemiseks laiendas Elisa möödunud aasta jooksul üle terve Eesti 2G- ja 4G-võrku ning jätkas 5G-võrgu rajamist. Ühtekokku on Elisa võrku lisanud enam kui 250 uut 2G-tugijaama. Ettevõtte on enda kinnitusel jõuliselt suunanud tähelepanu 4G kõneteenuse ehk VoLTE tehnoloogia osakaalu kasvatamisele. Käesoleval aastal jätkab Elisa 2G-, 4G- ja 5G-võrgu tihendamist.

Esimesena Eestis sulges 3G-võrgu Telia, kes alustas sellega mullu märtsis Läänemaal, jõudis oktoobris järjega Viljandimaale ja tõmbas otsas kokku detsembris Valga-, Võru- ja Põlvamaal.

Tele2 tehnoloogiadirektor Tanel Sarri ütles, et Tele2 sulgeb 3G-võrgu hinnanguliselt 2025. aasta lõpus, aga juba praegu ei soovita ettevõte uusi seadmeid ostes ja sidelahendusi planeerides selle võrguga enam arvestada.

Millal aga jõuab järg kätte 2G- ehk GSM-võrk pensionile saata, seda pole Eesti sidefirmad paika pannud. Eelmise aasta lõpus vastas Sakala pärimise peale Elisa mobiilvõrkude valdkonna juht Kristo Kork, et Elisa planeerib ka 2G-võrgu sulgemist, kuid see ei saa teoks varem kui käesoleva kümnendi teises pooles.

Tele2 tehnoloogiadirektor Tanel Sarri ütles, et 2G töötab ilmselt selle kümnendi lõpuni, selle sulgemiseks ei ole veel tähtaega seatud.

Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf vastas, et Telia ei soovi sel teemal sündmustest ette kiirustada ning igal ettevõttel on kindlad protsessid ja plaanid, mis on vaja enne avalikustamist kõigepealt sisemiselt paika panna ja organisatsioonis kooskõlastada. «Kui need tegevused on tehtud, jagame kindlasti infot ka väljapoole ning teeme seda piisava ajalise varuga, et eri osalistel oleks võimalus muudatustega arvestada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles