Juhtkiri Digilahenduste pealt ei tohi kokku hoida

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Laupäeval läksid vett vedama Tallinna ja Harjumaa riigigümnaasiumide sisseastumiskatsed, sest eksamite infosüsteemis (EIS) tekkis tehniline tõrge. 3800 noorele tähendab see, et nende tulevik on lahtine ning pole teada, mis neist edasi saab ning kuhu nad sügisel lähevad.

Teisipäeval ebaõnnestus põhikoolide eesti keele proovi­eksam, sest EIS otsustas jälle tõrkuda. Juba esimesel tunnil seisid paljud õpilased silmitsi hanguva ja halvasti töötava keskkonnaga. Seejuures peaks süsteemid olema kõik läbi katsetatud, et need oleks valmis aasta pärast kogu Eesti põhikooli lõpueksamiteks. Kui nüüd just aasta otsa selle küsimusega ei tegelda, ei vaadata üle nii koodi kui seda jooksutavat raudvara, siis palun lõpetage laste narrimine ning lükake e-eksamitele üleminek edasi. See, et 3800 noorega sisseastumiskatsed kinni jooksevad, on lihtsalt piinlik, sest see on väike kasutajate arv. Kui aga noorte lõpueksamid aia taha minema peaks, siis see oleks juba vaat et kuritegelik.

Mingit mõistlikku selgitust pole seni tulnud ei laupäevase ega teisipäevase krahhi kohta. Süsteem jätkab tõrkumist, kuigi koormus oli täpselt ette teada ja see polnud sugugi suur. Ja küsimus pole mõistagi üksnes eksamites või sisseastumiskatsetes. Kuulus e-Eesti kipub tihtipeale lonkama. Küllap mäletavad veel paljud seda, kuidas digilukku pääsemiseks ja vaktsineerimiseks aja broneerimiseks oli vaja tundide kaupa järjekorras oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles