Kas saabuv külm murrab kohalejõudnud rändlinnud maha?

Margus Haav
, kultuuritoimetaja
Copy
Rändlindude saabumine on olnud tänavu varajane. See kurepaar jäi kaamera ette märtsi lõpus Kolga-Jaani kandis.
Rändlindude saabumine on olnud tänavu varajane. See kurepaar jäi kaamera ette märtsi lõpus Kolga-Jaani kandis. Foto: Elmo Riig

Märtsi lõpupäevade paarikümne soojapügala kanti küündinud õhutemperatuuri rekord on minevik ja ilmaprognoos lubab lähipäevadeks kuut miinuskraadi ja lund. Esimesed rändlinnud on juba platsis, kuid asjatundjate sõnul pole põhjust nende pärast muretseda, kui külm ainult liiga krõbedaks ei lähe ning lumekiht taas maha ei tule.

Linnuhuviline Riho Männik nentis, et ega linnud väga külma kardagi ning põhiküsimuseks saab see, kuidas õnnestub toitu kätte saada. Sellega ei tohiks vähemalt praegu suurt muret tekkida.

"Maa on sulanud, putukad liikvel, eks mõnedel putuktoidulistel või ajutiselt raskeks minna ja nad peavad natuke paastuma, aga arvan, et kui paksu lund maha ei tule, siis saavad hakkama," rääkis Männik. "Meil on ju olnud neid lumiseid aastaid. 1988. aastal oli 20. aprilli paiku pool meetrit lund ning on nähtud ka seda, et maikuus tulpide õitsemise ajal tuleb lumi maha." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles