20 AASTAT NATO-s Jüri Luik: kui me ei oleks 2004. aastal NATO-sse saanud, oleksime praegu ilmselt juba sõjas (17)

Kadri Paas
, ajakirjanik
Copy
Eesti koos kolleegidega NATO-sse viinud diplomaat, endine välis- ja kaitseminister ja NATO temaatikast üdini läbi imbunud Jüri Luik ütles Sakalale, et see ajaaken, mil Eestil, Lätil ja Leedul oli võimalik alliansi liikmeks saada, oli äärmiselt väike.
Eesti koos kolleegidega NATO-sse viinud diplomaat, endine välis- ja kaitseminister ja NATO temaatikast üdini läbi imbunud Jüri Luik ütles Sakalale, et see ajaaken, mil Eestil, Lätil ja Leedul oli võimalik alliansi liikmeks saada, oli äärmiselt väike. Foto: Egert Kamenik (välisministeerium)

20 aastat tagasi, 29. märtsil 2004 sai Eestist NATO täieõiguslik liikmesriik. Eesti andis ratifitseeritud ühinemislepingu protokollid hoiule USA Riigidepartemangu, sest Washingtoni lepingu järgi on lepingu depositaar ehk hoiulevõtja USA. Deponeerimise hetkest sai liitujast NATO täieõiguslik liige.

2. aprillil oli Brüsselis seitsme uue liikmesriigi NATO-ga liitumise tseremoonia. NATO peakorteri ette lisandusid senise 19 liikmesriigi lipule veel seitse lippu: Bulgaaria, Eesti, Leedu, Läti, Rumeenia, Slovakkia ja Sloveenia oma.

Selle ajaloolise sündmuse peamine arhitekt oli praegugi suursaadikuna NATO juures tegutsev mitmekordne minister Jüri Luik.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles