Muudatus pakub pensionäridele võimalust vähem arvet pidada (3)

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Tänavu 1. aprillil on keskmine pension 774 eurot kuus ja seda hakkab saama umbes 156 000 inimest ehk peaaegu pool kõigist pensionäridest.
Tänavu 1. aprillil on keskmine pension 774 eurot kuus ja seda hakkab saama umbes 156 000 inimest ehk peaaegu pool kõigist pensionäridest. Foto: Tairo Lutter

Riigi eelarvestrateegia järgi on tulevane vanaduspensioniealiste tulumaksuvabastus 776 eurot, mis tähendab, et pensioniealistel võiks kaduda vajadus jälgida aasta jooksul laekunud tulude täitumust. Plaani kohaselt kerkib 2025. aastal pension 826 eurole.

2025. aastast hakkab kehtima ühetaoline maksuvaba tulu 700 eurot kuus kõikidele tööealistele inimestele. Sotsiaalministeeriumist kooskõlastusringile saadetud eelnõuga on 2025. aastast vanaduspensioniealistele tulumaksuvabastuse määr 776 eurot ehk 76 eurot kõrgem kui tööealistel inimestel. See tähendab sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõuniku Auris Aleksandrovi sõnul, et töötavatel pensionäridel tuleb 2025. aastal arvestada, et kui kuine sissetulek on kõrgem kui 776 eurot, tuleb alates sellest tasuda ka tulumaksu. «Varasema maksusüsteemiga võrreldes ei ole töötavatel pensionäridel vajadust jälgida oma aasta jooksul saadud tulude täitumust ning maksusüsteem on ühetaoline,» lausus ta ning selgitas, et sotsiaalkindlustusamet arvestab pensioni väljamaksmisel kohe tulumaksuvabastusega ning rakendab selle pensionile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles