Lahkus mitmekordne Eesti parim maadlustreener

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Maadlustreener Jaan Vares lahkus meie seast 20. märtsil.
Maadlustreener Jaan Vares lahkus meie seast 20. märtsil. Foto: Erakogu

20. märtsil lahkus meie seast 75-aastasena kauaaegne Viljandi maadlustreener Jaan Vares, kes oli ka üks Tuleviku maadlusklubi taastajaid. Jaan Varese ärasaatmine on teisipäeval.

Jaan Vares sündis 27. oktoobril 1948. aastal Viljandimaal Tarvastu vallas Väluste külas. Ta alustas oma kooliteed Väluste algkoolis ning jätkas seda Mustla keskkoolis. Pärast keskkooli lõpetamist 1967. aastal jätkas ta õpinguid Tartu riiklikus ülikoolis ning lõpetas 1972. aastal seal kehakultuuri teaduskonna treeneri ja pedagoogi eriala.

Kooliajal tõstmisega tegelnud Vares jõudis maadluse juurde tänu treener Elmar Kuivale. Tartus oli tema juhendaja August Tähnas.

Kui Jaan Vares pärast ülikooliõpinguid 1973. aastal Viljandi spordikooli tööle tuli, ootas teda ees juba kursusekaaslane Aarne Kõiv, kellega koos ta ligi 45 aastat töötas ja poisse treenis. Mõlema treeneri tähetund oli 1990. aastatel, kui nii Vares kui Kõiv viisid kahele olümpiale järjest oma õpilase. Jaan Vares juhendas Arvi Aavikut ning Aarne Kõiv oma poega Küllot.

"Ta oli väga kohusetundlik," kirjeldas kolleegi Aarne Kõiv. "Koos me ühte vankrit vedasime. Tema oli tugev üldfüüsilise treeningu korraldamises, mina rohkem tehnikas."

Niimoodi koos töötades jõudis kätte ka aasta, mil Viljandi spordikooli maadlejad võitsid Eesti vabamaadluse meistrivõistlustelt kõik esikohad.

Viljandi spordikoolis töötas Jaan Vares treenerina 1973.–2009. aastani. Ta kuulus aastatel 1997–2011 Viljandi maadlusklubi Tulevik juhatusse. 2006. aastal võttis ta südameasjaks maadlusringi juhendamise Tarvastu gümnaasiumis, kus tema käe all hakkasid lisaks poistele klubi ajaloos esimest korda harjutama tüdrukud. Treeneritöö lõpetas Jaan Vares kehva tervise tõttu 2016. aastal, kuid hoidis end ka edaspidi maadlusega kursis ja elas alati maadlejatele tuliselt kaasa.

1980. aastate lõpus valiti Vares mitu korda Eesti parimaks vabamaadlustreeneriks. Samuti tunnustati teda linna ja maakonna parima treeneri tiitliga. Ta oli paljude maadlusvõistluste, sealhulgas Martin Kleini mälestusvõistluste korraldaja ja kohtunik.

Jaan Vares oli Viljandi Tuleviku noortespordi eestvedaja. "Tema tegeles spordikoolis pigem väikeste lastega," meenutas tänane Tuleviku klubi president Indrek Vassus, kes aastaid just Varese käe all treenis. "Ta oli autoriteet. Ta polnud ülemäära range, aga teda kuulati treeningutel alati."

Suurt kohusetunnet ja pühendumust tööle nimetas Jaan Varesest kõneldes ka Indrek Vassus. Tema sõnul jäi Vares tihti pärast oma gruppide treeningu lõppu saali, et aidata teisi treenereid, ja oli väga tihti see, kes lahkus maadlussaalist viimasena.

20 aastat Jaan Varese käe all treeninud Rain Aleksandrov töötas mitu aastat Varese kolleegina ning jätkab tema tööd spordikoolis. "Ta oli oma õpilaste suhtes väga hooliv. Muretses ikka, kuidas neil koolis läheb," meenutas Aleksandrov. "Väga inimlik, muhe ja kui riidles, siis asja eest."

Jaan Vares saadetakse viimsele teele 26. märtsil kell 12 Viljandi krematooriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles