Tühikäigul mootor autot ei säästa (1)

, ajakirjanik
Copy
Nii päris uuel kui ka paarkümmend aastat vanal autol pole mõtet seistes niisama käia lasta. Pildil Bentley Bentayga summuti.
Nii päris uuel kui ka paarkümmend aastat vanal autol pole mõtet seistes niisama käia lasta. Pildil Bentley Bentayga summuti. Foto: Eero Vabamägi

Parim automootorite asjatundja Eestis, Tallinna tehnikaülikooli mehaanika- ja tööstustehnika instituudi professor Jüri Lavrentjev ütleb, et enne sõidu alustamist pole mingit mõtet mootoril pikalt töötada lasta.

Sageli võib näha, et inimesed panevad automootori käima ja lähevad siis rahumeeli tuppa kohvi jooma. Halvim mälestus on aga aastatetagusest Tartu bussijaamast, mis paikneb otsekui augus – suured majad on ümberringi ja õhk ei liigu. Bussid seisid, mootorid käisid peaaegu kõigil, sealsamas oli palju lapsi, kes hakkasid koolist koju sõitma. Helistasin pärast mitmele eri asutuste ametnikule, aga asi ei huvitanud kedagi.

Professor Jüri Lavrentjev, kui kaua peab automootorit enne sõitma hakkamist soojendama? Paljudes autodes on ka mootori temperatuuri näidikud. Kas peab ootama, kuni need rohelisse jõuavad?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles