Repliik Vassiva ministri maks (1)

Aivar Aotäht
, reporter
Copy

Ausa näo ette mananud, räägivad riigitegelased, et suhkrumaks on vajalik peamiselt rahva tervise hüvanguks. Nagu ka automaks tuleb just seepärast, et muru oleks rohelisem ja õhk hapnikust pungil.

Aga miks vaid sellega piirduda? Võiks ühtlasi lajatada soola- ja rasvamaksu, sest liigne sool ja rasv teevad sama palju paha kui suhkur. Siit on juba lihtne edasi minna ning järgmisena turgatab pähe kohvimaks. On ju ka kohviga liialdamine kurjast. Pipramaksu võiks samuti teha, sest liigne vürtsikus pole hea.

Kuid vaatame asju teise nurga alt. Mullu kevadel tegin siinsamas hüva ettepaneku kehtestada poliitikumaks. Kahjuks see laiemat kõlapinda ei leidnud. No kui see ei sobi, prooviks minna täpsemaks ning luua vassiva, slikerdava või rumala ministri maksu. Kelle suu suitseb, et võimule pääseda või seal püsida, või kes teeb võimul olles ühe rumaluse või slikerduse teise otsa, läheb maksu alla. Ja maksab veel pärast sedagi, kui enam oma tagumikuga ministri- või peaministritooli ei soojenda – kokku kümme aastat jutti, et edaspidi tahtmine kaoks. Otsuse, kas üks või teine minister läheb oma käitumisega maksu alla, langetab kõrgeima võimu kandja ehk rahvas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles