Õiguskantsler andis selged suunised, mida omavalitsused ei kavatse täita (1)

Kadri Paas
, ajakirjanik
Copy
Õiguskantsleri hinnangul tuleb valdadel ja linnadel katta hooldekulud täielikult ja mingeid vabandusi, et hooldekodukoha eest inimestelt rohkem raha küsida, ei ole.
Õiguskantsleri hinnangul tuleb valdadel ja linnadel katta hooldekulud täielikult ja mingeid vabandusi, et hooldekodukoha eest inimestelt rohkem raha küsida, ei ole. Foto: Tairo Lutter

Viljandimaa omavalitsusjuhid tunnistavad, et nemad ei suuda täita sotsiaalhoolekande seaduse nõudeid, mida õiguskantsler Ülle Madise neile hiljuti saadetud kirjas meelde tuletas. Seetõttu jätkavad nad seaduserikkumist, kuni riigikohus on rahastuse kindlustamise küsimuses otsuse teinud.

Hooldereformi elluviimise järel on kohati tekkinud olukord, kus inimene peab oma hooldekodus elava lähedase eest varasemast isegi rohkem maksma, kuigi erakonnad lubasid enne valimisi, et hooldekodukoha saab keskmise pensioni eest.

Ülle Madise kirjutas omavalitsustele saadetud kirjas, et vald või linn ei või piirata hoolduskulude katmist nii, et see ei kata inimese hoolduskulusid täielikult. "Inimese kanda on omaosalus, mis katab majutuse ja toitlustuse ning mõned muud kulud, mis on seadusega sätestatud. Seda ulatuses, mis on inimesele jõukohane," kirjutas õiguskantsler.
Ülle Madise kirjutas omavalitsustele saadetud kirjas, et vald või linn ei või piirata hoolduskulude katmist nii, et see ei kata inimese hoolduskulusid täielikult. "Inimese kanda on omaosalus, mis katab majutuse ja toitlustuse ning mõned muud kulud, mis on seadusega sätestatud. Seda ulatuses, mis on inimesele jõukohane," kirjutas õiguskantsler. Foto: Mihkel Maripuu
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles