Viljandi annab Mark Soosaare muuseumile hundipassi

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui välja arvata üksikud suvised kunstinäitused, on linnavalitsuse kõrval olev vana koolimaja juba aastaid tühjalt seisnud. Ehitusvaldkonna spetsialistide väitel on osa sellest nüüdseks lausa varisemisohtlikuks muutunud.
Kui välja arvata üksikud suvised kunstinäitused, on linnavalitsuse kõrval olev vana koolimaja juba aastaid tühjalt seisnud. Ehitusvaldkonna spetsialistide väitel on osa sellest nüüdseks lausa varisemisohtlikuks muutunud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnajuhid ütlevad lahti kavast teha raekoja kõrval seisvasse koolimajja kunstimuuseum ja pakuvad põdurat ehitist naaberomavalitsustele vallamajaks.

Ehkki formaalselt kehtib linna ja Mark Soosaare tüüritava Uue Kunsti Muuseumi vahel seniajani leping, mis näeb ette endise õhtukooli osalist lammutamist ja ümberehitamist tänapäevaseks kunstikeskuseks, tunnistab meer Loit Kivistik, et linnajuhid on kaotanud usu selle teostumisse.

Mitme aasta jooksul on kohaliku maksumaksja kukrust muuseumi planeerimisele ja projekteerimisele läinud ligi 130 000 eurot, ent Ettevõtluse Arendamise sihtasutus (EAS) otsustas mullu siiski, et ei anna ehituseks raha. Pärast seda on õhus olnud üksnes hüpoteetiline lootus, et see õnnestub saada riigieelarvest.  

Kelle kraesse jääb?

«Isegi kui muuseumi valmisehitamiseks raha leitakse, pole selge, kelle kanda jääksid selle haldamise kulud. Pole saladus, et riik püüab kohalikke muuseume omavalitsuste hõlma alla sokutada, mistõttu on oht, et lõpuks oleks kõik ikkagi linna kraes,» jätkas Loit Kivistik.

«Jah, sellest võiks kujuneda tore turismiobjekt, aga kas see kataks ülalpidamise kulud, on enam kui kahtlane. Seepärast peame mõtlema teistele lahendustele,» lausus ta ning kinnitas kavatsust peagi senine hoonestusõiguse leping lõpetada.

Juba on alustatud läbirääkimisi Viljandit ümbritsevate omavalitsustega, kes plaanivad pärast järgmise aasta valimisi ühtseks rõngasvallaks liituda ning peavad linnas leidma koha tulevasele vallamajale.

Mark Soosaar kuulis enda sõnul linnajuhtide meelemuutusest eile «Sakalalt» ning keeldus seda uskumast. «Pole võimalik, et üks soliidne linnavõim nii käitub. Muuseumi ehituse ettevalmistamiseks on kulutatud suur hulk raha ja energiat. Pealegi on see kirjas linna arengukavas, seda ei saa niisama prügikasti heita.» lausus ta.

Loodavad euroraha

Muu hulgas märkis Mark Soosaar, et alles eelmisel nädalal saatis Uue Kunsti Muuseum kultuuriminister Rein Langile kirja, milles palub eraldada osa varem Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ehitamiseks mõeldud eurorahast Uue Kunsti Muuseumile.

«ERM-i summad jagatakse ümber ja seejuures sõltub palju poliitilisest tahtest. Viljandis ja riigis on võimul sama erakond, mistõttu oleks praegu loogiline, kui linnapea oma parteikaaslasest ministrile muuseumi toetuseks kirja saadaks, mitte ei lööks käega,» leidis Soosaar.

Samal ajal kinnitas tulevase rõngasvalla ühinemiskomisjoni esimees Kaupo Kase, et koolimaja on juba tulevase vallamaja asukohana arutatud ning selle plaaniga töötatakse edasi. Ta tunnistas, et hoone on valla administratiivhooneks pisut suur ning selle kordategemiseks tuleks kasutada eraettevõtjate tuge. Kokkuvõttes on see Kase hinnangul siiski silmapiiril olevatest variantidest parim.

Loit Kivistiku ja Kaupo Kase arvates oleks hea, kui rõngasvalla ja linna ametnike töökohad asuksid kõrvuti. Esiteks annaks see võimaluse osasid avalikke teenuseid, näiteks rahvastikuregistri toiminguid kahasse teha.

Teiseks soosiks see rõngasvalla ja linna omavahelist liitumist kaugemas tulevikus.

Kui palju varisemisohtliku koolimaja vallamajaks muutmine võiks maksma minna, ei oska esialgu pakkuda ükski osaline. «Et see on nii halvas olukorras, tuleb sinna sisuliselt ehitada uus maja,» märkis Kase.

ARVAMUS
MARK SOOSAAR,
Uue Kunsti Muuseumi peremees

Kui linnajuhid peaksid tõesti meiega lepingu lõpetama, on neil kohustus linlastele selgitada, miks seni kulutatud 130 000 eurot tuulde lastakse. Valminud projekti ei saa ühegi teise asutuse jaoks kasutada, see on sedavõrd spetsiifiline.
Minu teada on Viljandi hüüdlause «Loomiseks loodud linn». Kui aga mõelda kino lammutamisele, kultuuriakadeemia uue hoone ehituse luhtumisele ja nüüd ka meie muuseumi saatusele, ei klapi sellega miski. Pange siis juba Viljandi loosungiks «Ametnikele loodud linn».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles