Mudilased peavad teatrifestivali

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul esitasid Mesimummu lasteaia Õiemesila rühma nelja-aastased mudilased muinasjuttu Kakukesest.
Eile hommikul esitasid Mesimummu lasteaia Õiemesila rühma nelja-aastased mudilased muinasjuttu Kakukesest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Mesimummu lasteaias on märtsi lõpupäevist käinud elu tavapärasest pisut erinevas rütmis, sest käimas on teatrifestival ning vähemalt kord nädalas tõmbavad kas lapsed või õpetajad selga kostüümid ja etendavad mõnd toredat muinasjuttu.

Mesimummu lasteaia teatrifestival «Purdeke» peab tänavu väikest juubelit — nimelt on sellekevadine ettevõtmine järjekorras juba viies. Õppejuhataja Külli Villemsi sõnul tekkis mõte enda väike teatrifestival korraldada siis, kui lasteaiapere kolis uude majja.

«Leidsime, et meil võiks olla mingi ühine tore ettevõtmine. Eeskuju saime samal ajal peetavast õpetajate teatrifestivalist «Sillad». Et meie sellele tasemele ei küündi, sai ettevõtmine nimeks «Purdeke»,» meenutas Villems, kelle täita on muinasjutuvanaema roll.

Festivalist on haaratud kogu lasteaiapere sõimerühma põnnidest kuni köögitädideni välja. Ühiselt valitakse etendatavad lood, nuputatakse välja rekvisiidid ning koos lapsevanematega meisterdatakse kostüümid.

Kõrvale ei ole jäänud emad-isadki. Sel aastal moodustas osa Õiemesila rühma lapsevanemaid väikese näiteseltskonna ning esitas lustliku loo «Kuidas loomad endale sabad said».

Lasteaiaõpetajad on täheldanud, et mudilastele annab festival palju juurde: nad esinevad juba märksa julgemini.

«Meil on kaasatud kõik lapsed, ei ole nii, et rolli saavad vaid need, kes on tublimad ja kellele sõnad paremini meelde jäävad,» rõhutas Villems.

«Festivali korraldamine on ka meie meeskonda ühtsemaks muutnud,» lisas ta.

Tänavu on lavalugude puhul põhirõhk omaloomingul. Eelmisel aastal keskendus festival tähtsatele väärtustele, nagu headus, abivalmidus, koostöö, nutikus, töökus, tarkus, ausus ja püsivus. Need olulised oskused olid põimitud loomalugudesse, mida lapsed, vanemad ja ka kogu lasteaia töötajate trupp ette mängisid. Üle-eelmisel aastal said lapsed tutvuda teatriliikidega.

Festivali osana käivad nii mudilased kui lasteaia töötajad Ugala etendusi vaatamas. Mesimummu lastele on oma näidendeid külakostiks toodud ka Viljandimaa koolidest. Mullu kevadel mängisid Holstre kooli õpilased varjuteatri etendusi «Siili keedupott» ning «Kassid ja hiired». Külas on käinud ka Viljandi huvikooli õppurid.

Lisaks ise mängimisele saavad lapsed teadmisi teatri kohta. Eelmisel aastal moodustasid suure osa festivalist õpitoad. Nukuteatri näitlejad avaldasid saladusi, kuidas päristeatri tegemine käib, ning tutvustasid nukke.

«Purdekese» korraldajad ootavad Viljandi nukuteatrit külla ka tänavu.

«Selle festivali peamine eesmärk on nakatada lapsed teatripisikuga. See on meie meelest hea pisik ja seda pole vaja karta!» lausus Külli Villems naerulsui.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles