Eesti ettevõttele eesti nimi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Viljandi Metalli tütarettevõttel VMT Tehased on kena Eesti nimi.
Viljandi Metalli tütarettevõttel VMT Tehased on kena Eesti nimi. Foto: Marko Saarm

Emakeelepäeval kuulutas Emakeele Selts koos Eesti keelenõukogu, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Keeleameti, Eesti Interneti Sihtasutuse ja Patendiametiga välja ettevõttenime võistluse "Ehe Eesti – Eesti ettevõttele eesti nimi 2024" ning sel aastal saab esimest korda kandidaate esitada ka kaubamärgi kategoorias.

Võistlusega soovitakse juhtida ettevõtjate ja avalikkuse tähelepanu avaliku ruumi võõrkeelestumisele ning väärtustada eestikeelseid äri- ja ettevõttenimesid. Ettevõtmine sai alguse 2016. aastal ja saab teoks üheksandat korda.

Nimevõistluse auhind antakse välja kaheksas kategoorias: tootmisettevõte, teenindusettevõte, vabaühendus, haridus- ja kultuuriasutus, aasta uustulnukas, õpilasfirma, rahvusdomeen ja kaubamärk.

Žürii liige, Patendiameti kaubamärgiosakonna peaekspert Mari-Epp Tirkkonen tutvustas sel aastal lisandunud uut, kaubamärgi kategooriat: "Hea kaubamärk annab ettevõtjale konkurentsieelise, sest aitab oma turunišis eristuda. Selline märk kätkeb endas sageli keele- või mõttemängulist vihjet selle alt pakutavatele kaupadele-teenustele. Nii jääb see tarbijale lihtsasti meelde ja aitab tal toote või teenuse kiiresti üles leida. Keele- ja mõttemängud õnnestuvad kõige paremini emakeeles, sestap töötavad koduturul hästi just eestipärased kaubamärgid."

Ühtlasi kutsus Tirkkonen üles Eesti ettevõtjate leidlikke kaubamärke märkama.

Kandidaate saab esitada otselingil https://bit.ly/EheEesti2024 ning nende esitamise tähtaeg on 15. september.

Võistluse võitjad valib žürii, kuhu kuuluvad Eesti Interneti Sihtasutuse, Eesti Keele Instituudi, Eesti keelenõukogu, Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni, Emakeele Seltsi, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Keeleameti ning Patendiameti esindajad.

Konkursi tulemused tehakse teatavaks Emakeele Seltsi kodulehel ja auhinnad antakse võitjatele pidulikult kätte oktoobris.

Võistluse lisainfo, statuut ja varasemad võitjad on kirjas Emakeele Seltsi kodulehel https://www.emakeeleselts.ee/ehe-eesti/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles