Johann Köleri sünnist möödub 198 aastat

, sisearhitekt
Copy
"Johann Köleri sünnist möödub 2026. aasta kevadel 200 aastat. Peame ühendust Kumuga, head ideed saagu teoks," ütleb Johann Köleri Fondi juhatuse liige Aate-Heli Õun.
"Johann Köleri sünnist möödub 2026. aasta kevadel 200 aastat. Peame ühendust Kumuga, head ideed saagu teoks," ütleb Johann Köleri Fondi juhatuse liige Aate-Heli Õun. Foto: Elmo Riig

Traditsiooniks on saanud igal aastal avalikkuses tähistada Viljandimaale tuntust toonud kunstniku ja ühiskonnategelase Johann Köleri sünniaastapäeva.

Tema elu algas 1826. aasta 8. märtsil (uue kalendri järgi) Vastemõisa vallas Ivaski külas Kõõbral. Oma eluajal oli ta Peterburi kunstide akadeemia akadeemik ja professor. 2010. aastal ütles toonane Viljandi maavanem Helir-Valdor Seeder Sakalale, et maailmatuntusega kunstniku nime põlistamine peaks saama ka riigi asjaks.

Selle aasta tähtpäeva kava ettevalmistajad on Põhja-Sakala  Kultuurikeskusest Aire Levand, Heli Torim ja Edgar Adams, Linda Köhler kunstniku sugupuust ja Köleri muuseumist, Aate-Heli Õun Johann Köleri Fondi juhatusest ning Vastemõisa raamatukogust  Merle Rang.

Vastemõisa rahvamajas seatakse reedel üles näitus Võhma, Kirivere, Olustvere ja Suure-Jaani kooli ja gümnaasiumi õpilaste ning lasteaedade Sipsik ja Päevalill laste joonistustest.

Päev algab küünalde süütamisega Viljandis Köleri ausamba jalamil ja Suure-Jaanis kunstniku kalmul.

Kell 11 kogunevad Vastemõisa rahvamajja pilte joonistanud lasteaialapsed, kus neile tutvustatakse lühidalt näitusel käitumise reegleid ja kombeid.

Kell 13 teevad ettekanded vanema vanusegrupi noortele päevakohastel teemadel: Põhja-Sakala raamatukogu direktor Monika Jõemaa " J. Köler ja C.R. Jakobson" ning Suure-Jaani Muusikakooli õpetaja Jelena Sulamanidze "Muusika ja kunsti seosed". Seejärel algab Pilliringi laste kontsert, neid juhendab Heidi Oja-Kalberg.

Juba kümme aastat on antud välja Linda Köhleri ideest sündinud Köleri Kaabu auhinda. Sel korral antakse välja kaks auhinda: Tõeliselt Must Kaabu kooliõpilaste seast huvitavaima joonistuse autorile ja Väikse Kaabu saab lasteaialaps.

Kõik huvilised on oodatud Johann Köleri 198. sünniaastapäeva tähistamisele, 28. Köleri päevale Vastemõisa rahvamajja 8. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles