Lahkus Eesti meisterkündjate juhendaja (1)

Sakala
Copy
Elmut Lehiste
Elmut Lehiste Foto: Olustvere teenindus- ja maamajanduskool

70-aastasena lahkus meie seast kauaaegne Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetaja ning paljude Eesti meisterkündjate juhendaja Elmut Lehiste.

Elmut Lehiste sündis 2. veebruaril 1954 Läänemaal Karusel. Pärast põhikooli lõpetamist 1969. aastal asus ta õppima Olustvere sovhoostehnikumi agronoomia erialale. Õpingute aja tegeles ta ratsutamisega ning kooli lõpetamise järel kodukohta tagasi ei pöördunud, vaid sidus oma elu Olustverega.

1976. aastast kuni 2023. aasta oktoobrini töötas Elmut Lehiste Olustveres traktoristi ja õppemeistrina ning oli põllumajanduse eriala õpilastele praktikajuhendaja.

Enam kui 30 aastat juhendas ta Olustveres noori kündjaid ning parimad neist jõudsid ka selle ala maailmameistrivõistlustele.

«See ei ole tavaline künd, vaid sport,» selgitas Lehiste paar aastat tagasi Sakalale. Et aidata oma õpilastel tippspordis läbi lüüa, kulus tal oma sõnul pikki aastaid tehniliste nüansside selgeks õppimisele. «Seda tuleb mõnikord ainult pool sentimeetrit reguleerida, et asi korda saada,» rääkis ta adra seadistamise kohta. «Künnivagu peab saama sirge, aga mitte sile, peab just harjaline olema.»

Kolleegid on kirjeldanud Lehistet kui alati rõõmsameelset, abivalmis ja positiivse ellusuhtumisega inimest, kes tegi oma tööd südamega ning nõudis seda ka oma õpilastelt. Pikkade aastate vältel pole Olustvere koolist lahkunud ükski põllumajanduse eriala õpilane, kes poleks saanud osa Elmut Lehiste künniõpetusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles