Juhtkiri Juuksekarva lõhkiajamine tuleb lõpetada

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Riigihangetel peab muidugi kord majas olema. Ainult aus konkurents tagab, et riik või omavalitsus saab parima hinna ega toeta samas ettevõtjat, kes maksudega sahkerdab või muud suli teeb. Näiteks tööde tähtajast kinnipidamine pole abstraktne formaalsus. Pool aastat hilisem tärmin võimaldaks osaleda ka ettevõtetel, kes esialgsete tingimustega kaasa lüüa ei saaks, samas võiks pakkuda märgatavalt paremat hinda. Ent kusagilt läheb mõistlikkuse piir ja nagu nähtub omavalitsuste vägikaikaveost euroraha kasutamist kontrolliva Riigi Tugiteenuste Keskusega (RTK), on keskus selle ületanud.

Ehkki RTK statistika järgi nõutakse toetust tagasi harva ja väikeses mahus, ei ole need kaugeltki üksikjuhtumid ning kui suurt potti vaadates võib tõesti tegu olla peenrahaga, siis igale omavalitsusele on summa kopsakas. Lisaks Põhja-Sakala ja Mulgi valla vaidlustele, millest Sakala kirjutab, võib kurioossematena välja tuua Võrumaa Rõuge valla, kes pikendas tööde tähtaega, sest muidu pidanuks hanke vaidlustamise tõttu hiljem alanud tööd jõudma rolleriraja asfaldipanekuni keset talve, või Harjumaa Kose valla, kes lasi riigihanke tingimused RTK nõustajal enne üle kontrollida, aga jäi suuniste järgimisest hoolimata ikka ise süüdi.

Näljane tähenärimine tekitab toetusesaajatele palju probleeme, peletab neid järgmistest rahataotlemistest eemale ja on ka ülikulukas. Näiteks jäi RTK kanda ligi 12 000 eurot Mulgi valla kohtukulusid, samas kui tagasi nõudis ta vallalt vaid 50 000 eurot. RTK enda kohtukulud tulevad veel siia otsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles