Lahkus erakordse raamatukollektsiooni koostaja

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Vallo Raun
Vallo Raun Foto: Erakogu

Pühapäeval suri 89-aastasena Eesti bibliofiilia grand old man, näitekirjanik ja ajakirjanik Vallo Raun, kes aastaid elas ja töötas Suure-Jaanis.

Vallo Rauni elutööks kujunes unikaalse raamatukollektsiooni kokkupanemine. Selle mitme tuhande trükise seas on raamatuid, mida pole säilinud kuskil mujal maailmas. Tema põhiline huviala oli vanimad eestikeelsed trükised, mis on ilmunud enne 1850. aastat, ning tema kogust võib esile tuua XVII sajandil ilmunud eestikeelseid raamatuid.

Aktiivse raamatukollektsionääri ja Tallinna bibliofiilide klubi eestvedajana sai temast 1980. aastate lõpus ka Eesti raamatuühingu viimane esimees. Lisaks oli Raun tuntud ajakirjanik ja näitekirjanik. Tema nimi on küllap paljudele tuttav Rahvusringhäälingu eetris esitatud kümmekonna psühholoogilise koega kuuldemängu kaudu, näiteks "Perekonnavalss", "Jalutuskäik roosal elevandiluusillal" ja "Romantiline teekond Dubrovnikusse". Viimati nimetatu tõlgiti saksa keelde ning seda esitasid nii Saksamaa (Kölni) kui ka Austria raadiod.

Avaldatud on tosinkond tema näidendit, millest mitut esitati teatrites üle Eesti, näiteks "Kolm valssi Kasanoovaga", samuti ilmus 1988. aastal ta autobiograafiliste sugemetega noorsoojutustus "Taave".

Vallo Raun kandis edasi oma isa Johannes Rauni pärandit. Koos panid nad aluse praeguseks juba nelja põlvkonda katvale ajakirjandussuguvõsale.

Ta andis suure panuse ka Eesti (kultuuri)ajakirjanduse edendamisse. Pärast töötamist Rahva Hääles (1961–1963) oli ta ajakirja Kultuur ja Elu ning seejärel 1981–1989 ajakirja Teater. Muusika. Kino toimetuses, olles mõlemas pikka aega asepeatoimetaja.

Vallo Raun sündis 19. jaanuaril 1935 Pärnus, kasvas üles Tallinnas ning lõpetas 1959. aastal Tallinna Pedagoogilise Instituudi eesti keele ja kirjanduse erialal. Pikalt jagas ta elukohta Suure-Jaani ja Tallinna vahel.

Teda jäävad leinama abikaasa, lapsed, lapselapsed ja lapselapselapsed.

Vallo (passinimega Valdo) Raun oli abielus klaasikunstniku ja Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessori Maie-Ann Rauniga. Nende vanem poeg Mait-Hando Raun on kirjanik ja poliitik, noorem poeg Alo Raun Eesti Päevalehe ja Delfi arvamustoimetuse juhataja ning politoloog.

Vallol on seitse lapselast ja kaks lapselapselast. Tema vend on kirjanik ja ajakirjanik Ott Raun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles