Põhja-Sakala vald pärgas elutöö tegijaid ja aasta jooksul silma paistnuid

Sakala
Copy
Spordi elutöö preemia laureaat on Hugo Hommik. Ta ei saanud peol osaleda, aga kõik õnnitlused jõudsid temani.
Spordi elutöö preemia laureaat on Hugo Hommik. Ta ei saanud peol osaleda, aga kõik õnnitlused jõudsid temani. Foto: Aino Viinapuu

Põhja-Sakala vallajuhid andsid oma rahvale preemiaid ja auhindu neljapäeval Vastemõisa rahvamajas.

Ühe Põhja-Sakala valla teenetemärgi pälvis Tiina Leis, kes on 25-aastase ajalooga Koksvere maanaiste seltsi asutajaliige ning seda ühingut algusest peale juhtinud. Tema eestvedamisel alustati 1999. aastal lagunenud klubihoone põhjalikku rekonstrueerimist. Aastakümneid on remonditud seltsimajas korraldatud ettevõtmisi, millest võtavad osa inimesed nii Võhmast, Reegoldist kui Olustverest. Kord nädalas laenutab Kõo raamatukogu külarahvale raamatuid ning kohtutakse kirjanduslikel neljapäevadel. Põhja-Sakala valla kinnitusel on praeguseks on Koksvere maanaiste seltsist kasvanud hästitoimiv kodanikuühendus, mis suudab oma tegemistesse kaasata terve kogukonna.

Teise teenetemärgi pälvis Liivi Lindemann, kes on Olustvere kooli kauaaegne õpetaja ja alates 1998. aastast ka kooli juht. Vald kirjeldas Liivi Lindemanni kui kindla nägemusega inimest, kes innustab kõiki selle nägemuse nimel ka koostööd tegema. Direktorina kannab ta hoolt, et kool oleks tänapäevane. Lindemannil on õppe-, majandus- ja personalijuhi ning psühholoogi oskused ning ta on läbi aastate seisnud Olustvere põhikooli hea nime ja säilimise eest.

Kolmanda teenetemärgi sai Evald Sepp, kes asus Suure-Jaani gümnaasiumi juhtima 2015. aasta augustis. Kool säilitas tema juhtimise all oma traditsioonid ning ta tegelnud mitmekülgsete sportimisvõimaluste loomise ja arendamisega. Gümnaasiumi tuntakse praegu just tugeva spordisuuna tõttu ning riigigümnaasiumi järel on see suurima õpilaste arvuga gümnaasium terves maakonnas. 2023 suundus Sepp juhtima Tartu Veeriku kooli, jättes endast valla sõnutsi maha kokkuhoidva ja koostööd hindava meeskonna.

"Kauni kodu" konkursil osales tänavu palju inimesi ning preemiaid jagati samuti arvukalt. Kompaktse hoonestusega alal asuva elamu kategoorias võitsid preemia Annely ja Ainar Tabur, kes elavad Suure-Jaanis Supeluse tänaval. Maakodude ja tootmistalude kategoorias võitsid Anu ja Toivo Väkram, kellele tõi preemia nende Paenasti külas asuv Siimuri talu. Korterelamute, äri- ja ühiskondlike hoonete kategoorias võitis Kirivere külas asuv koolimaja. Eripreemia "Lilled valda" laureaadiks osutusid Ülle ja Andrus Rinaldi, kes on suutnud oma Supsi külas asuva Pulgaaru talu eriti lillerohkeks teha.

Valla spordi elutöö preemia sai Hugo Hommik, kes on vanade olümpiaalade kergejõustikuvõistluse algataja ja eestvedaja. Aasta parima meessportlase preemia sai maastikurattur Josten Vaidem, kes on Eesti meister olümpiakrossis, maailmameistrivõistluste 44. koht ning kogunud lugematul hulgal medaleid rattamaratonidelt.

Aasta parimaks naissportlaseks kuulutati jalgrattur Liisa Ehrberg, kes on Põhja-Sakala valda esindades võitnud naiste ratta maastikusõidus Sakala mängud ja Eestimaa omavalitsuste suvemängud. Lisaks saavutas ta teise koha Tartu rattamaratonil naiste arvestuses.

Aasta parima noore sportlase tiitli sai Marten Maidla, kes pälvis Eesti jalgpalliliidult noorte jalgpalli U16 kolmanda liiga parima väravaküti auhinna. Maidla on ka U16 Viljandimaa meister 400 meetri jooksus ja kaugushüppes.

Aasta parima võistkonna preemia sai Suure-Jaani Veekeskus 60+, kes osales eelmisel hooajal Eesti meistrivõistlustel seenioride korvpallis. Nelja võistkonna hulgas sai ta teise koha. Aasta parima treeneri tiitli sai Indrek Jegorov, parima spordiedendaja tiitli Viljo Prantsus ning aasta parima veteransportlase preemia kergejõustiklane Kaire Roosalk.

Valla ettevõtlusauhindade jagamisel pälvis viie kuni kümne töötajaga ettevõtte kategootias preemia Venevere puhkeküla. Suuremate ettevõtete kategootias sai preemia osaühing Eesti Höövelliist.

Kultuuri valdkonnas sai elutöö preemia muusikaõpetaja Valli Pang. Ta on praeguseks 50 aastat muusikaõpetaja olnud, sellest 24 aastat Põhja-Sakala vallas Kildu koolis ning 40 aastat on ta tegutsenud Vastemõisa rahvamajas ringijuhina.

Kultuuri aastapreemia läks noorte folkmuusika kollektiivile Folkista, mis lõi mullu laineid Põhja-Sakala vallas ja üle Eesti. Noored ise algatasid mitu projekti, valisid endale repertuaari ja esindasid valda mitmel suurüritusel. Teine kultuuri aastapreemia läks muusikaõpetajale Mait Reimannile, kes on kapelli Pilistvere Pillimehed, Puhkpillistuudio ja segakoori Leelo juhendaja. Kolmanda kultuuri aastapreemia sai Sürgavere raamatukoguhoidja Malle Kukk, kes on ka Sürgavere näiteringi juhendaja ja Kellaviietee klubi eestvedaja. Lisaks tantsib Kukk Sürgavere naisrühmas rahvatantsu ja laulab segaansamblis SYR.

Neljas kultuuri aastapreemia läks harrastusnäitleja Margus Mankinile ja lavastaja Ain Saviaugule. Ühise tandemina andsid nad pärast raskeid koroona-aastaid Suure-Jaani kultuurimaja näiteringile TegeltKah uue hingamise. Oma etendustega "Sinise konna nahk" ja "Üksildane lääs" said nad kutse Eesti harrastusteatrite liidu korraldatavale riigifestivalile Saaremaal. Margus Mankin ja Ain Saviauk on oma ala professionaalid, kes panustavad Eesti teatrimaastiku rikastamisse ja kohaliku teatri traditsioonide jätkamisse.

Neljapäevase tunnustusürituse avalood esitasid Mari Ronimois ja Tiit Saluveer ning tunnustamiste vahepalad kõlasid valla laululastelt. Sellele järgnes ühine tordisöömine ja kohvilaud, misjärel esinesid ka valla isetegevuslased: lauljad ja tantsijad. Õhtu lõpetas tants ansambli Kuked ja Kalad saatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles