HELIR-VALDOR SEEDER Automaksusõda ei vääri küünlaid ning veel oleks võimalik sellest loobuda

Helir-Valdor Seeder
, riigikogu Isamaa fraktsiooni esimees, Viljandi linnavolikogu liige
Copy
Helir-Valdor Seeder (Isamaa)
Helir-Valdor Seeder (Isamaa) Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide valitsuse maksusõda oma rahva ja ettevõtete vastu toimub olukorras, kus Eestis on Euroopa suurim majanduskriis, suurim inflatsioon ja hinnatõus, kallis elekter ja suured toimetulekuraskused.

Maksutõusud, aktsiiside ja lõivude tõstmine ning uued maksud on Kallase-Võrklaeva valitsuse "imerohi" Eesti rahanduse korrastamiseks ja majanduse konkurentsivõime suurendamiseks. Esmalt tekitab valitsus väljamõeldud "maksuküüru" kaotamisega riigile kahju umbes 400 miljonit eurot aastas ja siis asub seda riigieelarve auku lappima automaksu läbisurumisega, mis on minu arvates täiesti ebamõistlik ja ebaõiglane.

Rahandusminister Mart Võrklaeva arusaam, et automaks soosib maal elavaid inimesi linlastega võrreldes, sest maks ei sõltu läbisõidust, aga linnas elaval inimesel on see tavaliselt väiksem, on täiesti äraspidine. Maal elaval inimesel pole enamasti valida, kas olla autoomanik või mitte. Auto on enamasti vältimatult vajalik. Ka riigile (maksumaksjale) on kasulik (ehk siis odavam), kui inimesed ostavad auto ja võtavad isiklikud transpordikulud sellega enda kanda, sest ühistranspordi korraldamine hajaasustuses on väga kulukas ega rahulda inimeste vajadusi. Enamasti vajab maainimene ka teeoludest tulenevalt suurema võimsusega autot. Nüüd karistatakse inimesi lisaks transpordi sundkulutusele veel uue maksuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles