Tartu ülikooli ühiskonnateo tunnustus tuli Viljandisse

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Moepöörde etendus Narvas
Moepöörde etendus Narvas Foto: Jelizaveta Gross

Tartu ülikooli rektor professor Toomas Asser kuulutas välja ülikooli 2023. aasta ühiskonna-, teadus- ja keeleteo ning nimetas aasta õppejõu. Ühiskonnateo preemia tuli Viljandisse.

Auhinna saajad on Viljandi kultuuriakadeemia projektijuht Lembe Lahtmaa, materjaliõpetuse nooremlektor Diana Tuulik ja akadeemia direktor Juko-Mart Kõlar. Ühiskonnateoks tunnistati eesti keele õppe ning moe- ja ettevõtlusõppe ühendanud Moepööre.

Kultuuriakadeemia, Integratsiooni Sihtasutuse ja Estonian Fashion Festivali koostööprogrammis Moepööre osalesid Ida-Virumaa moeloojad, õmblejad, disainerid ja kultuurikorraldajad ning see andis neile uusi teadmisi loovettevõtlusest, samuti võimaluse õppida ja praktiseerida moetööstuse ja ettevõtluse eestikeelset sõnavara. Programmi lõpuks tegid selles osalejad oma moekollektsiooni ning esitlesid seda suurel laval.

"Juba kolmandat aastat tunnustame tegusid, mis aitavad lahendada ühiskondlikke probleeme ja leevendada kitsaskohti,” nentis Tartu ülikooli akadeemiline sekretär Tõnis Karki. Sel aastal auhinnatud teod on tema sõnul rahvusülikooli nägu, sest iga tegu on omal moel seotud eestikeelse hariduse, teaduse püsimajäämise või edendamisega.

Aasta teadustegu on Eesti rahva kultuurilist, keelelist ja geneetilist kujunemist mõjutanud ja mõjutavate protsesside tervikliku käsitluse loomine. Et mõista paremini Eesti alale saabunud küttide-korilaste kultuurilist, keelelist ja geneetilist kujunemist XXI sajandi digirahvaks, on ülikooli arheoloogid, ajaloolased, geneetikud, lingvistid, folkloristid, etnoloogid, geoloogid ja geograafid  üheskoos asetanud loodus- ja keeleteadusliku ning arheoloogilise teabe ajaloolisse konteksti. Tulemusi tutvustatakse veebilehel eestijuured.ee.

Auhinna saajad on arheoloogia kaasprofessor Mari Tõrv, arheoloogia professor Valter Lang, arheogenoomika professor Kristiina Tambets, eesti keele ajaloo ja murrete professor Karl Pajusalu, arheoloogia nooremteadur Silvia-Kristiin Kask ja projektijuht Sandra Sammler.

Aasta keeletegu on eestikeelne kõrgkooliõpik "Rakubioloogia", mis kätkeb süsteemset ja ajakohastatud ülevaadet tänapäevasest rakubioloogiast, hõlmates ka teadmisi arengubioloogiast, immunoloogiast, kasvajate tekkest ning histoloogiast. 31 autori koostöös ja sadakonna kaasosalise abiga sündinud õpiku koostamisel on ära tehtud märkimisväärne töö eestikeelsete erialaterminite loomisel, uuendamisel ja kasutusse kinnistamisel. See aitab kaasa eestikeelse teadusliku mõtlemise kestlikkuse püsimisele.

Auhinna saajad on vivaariumi juhataja Sulev Kuuse ja rakubioloogia professor Toivo Maimets.

Tartu ülikooli aasta õppejõud humanitaarteaduste ja kunstide valdkonnas on maailma keelte ja kultuuride instituudi inglise keele kaasprofessor Jane Klavan, sotsiaalteaduste valdkonnas Pärnu kolledži sotsiaaltöö õpetaja Valter Parve, meditsiiniteaduste valdkonnas bio- ja siirdemeditsiini instituudi inimese anatoomia lektor Helen Zirnask ning loodus- ja täppisteaduste valdkonnas keemia instituudi kolloid- ja keskkonnakeemia lektor Edith Viirlaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles