Uus romaan paneb klassikud koos tegutsema

Copy
Paavo Matsin.
Paavo Matsin. Foto: Erakogu

Pawel von Mazini uudisteose "Death Café" idee tuleneb autori lapsepõlvest, kus ta igatses lugeda raamatut, milles tegutseksid tegelased väga erinevatest lemmikraamatutest üheskoos. Või oleksid isegi mõne ühe ja sama kuninglik-muinasjutuliku õukonna liikmed.  Viljandis esitletakse raamatut 5. aprillil kell 17.30  linnaraamatukogus. Autoriga vestleb kirjanik ja kriitik Berk Vaher.

Ka kirjanikud tundusid autorile lapsepõlves väga salapärased isikud, kellest oleks tahtnud rohkem teada. Kuidas võiksid elada ja millest mõelda meie suured kirjanikud-klassikud nüüdisajal? "Death Café" tegelasteks ongi surnuist üles äratatud ja nüüdisaegsesse Euroopasse elama saadetud eesti kirjandusklassikud Oskar Luts, A. H. Tammsaare, Betti Alver, Juhan Liiv ja Uku Masing. Episoodilistemates rollides astuvad üles ka Ernest Hemingway ja teised. Kuidas võiksid elada ja millest mõelda meie suured kirjanikud nüüdisajal? Mida ja kus nad sööksid? Milliseid tekste kirjutaksid? Keda nad armastaksid ja vihkaksid? Mida nad arvaksid Euroopat tabanud sõjast ja võimalikust eesti rahvast ees ootavast emigrantlusest?  

Paavo Matsin (sündinud 1970) on kirjanik ja kirjanduskriitik, hariduselt filoloog ja teoloog. Matsinilt on ilmunud seni viis romaani, mille puhul ta on kasutanud autorina pseudonüümi: Doktor Schwarzi "Alkeemia 12 võtit" (2011), Pāvs Matsinsi "Sinine kaardivägi" (2013), Paša Matšinovi "Gogoli disko" (2015) ja "Lenini valss" (2022) ning Friedrich Reinhold Kreutzmatsini "Must päike" (2017). Romaani "Gogoli disko" eest sai Matsin Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali proosapreemia ja Euroopa Liidu kirjandusauhinna. Tema romaan "Kongo tango" (2019) võitis esikoha Eesti kirjanike liidu 2019. aasta romaanivõistlusel. Tänaseks on Matsini teoseid tõlgitud juba rohkem kui viieteistkümnesse keelde.

Tagasi üles