Väikegümnaasiumide sulgemise plaan praegusi gümnasiste ei puuduta

Merlin Kuld
, ajakirjanik
Copy
Esimesena on riigil sihikul 17 gümnaasiumi, kus õpilasi on alla 40. Tarvastu gümnaasium Viljandimaal on oma 38 õpilasega üks seesuguseid.
Esimesena on riigil sihikul 17 gümnaasiumi, kus õpilasi on alla 40. Tarvastu gümnaasium Viljandimaal on oma 38 õpilasega üks seesuguseid. Foto: Marko Saarm

Nädala alguses andis haridus- ja teadusministeerium teada, et on alustanud omavalitsustega läbirääkimisi, kuidas lõpetada vastuvõtt nende hallatavatesse vähem kui saja õpilasega gümnaasiumidesse. See, millal võiks väikegümnaasiumid sulgeda, ei ole täpselt teada, kuid haridusministeeriumi plaani põhjal saavad praegused gümnasistid õpingud oma koolis lõpetada.

Haridus- ja teadusministeeriumi haridusjuhtimise ja õpetajapoliitika valdkonna nõunik Kadi Serbak selgitas, et haridus- ja teadusministeerium alustab käesoleval aastal läbirääkimisi omavalitsustega, kus on väga vähe gümnasiste ning kus koolivõrgu ja demograafia analüüsi andmed näitavad, et 5–10 aasta perspektiivis ei ole põhikoolijärgne õpe praegusel moel enam jätkusuutlik.

Nõunik selgitas, et gümnaasiumide korrastamine aitab lahendada muresid, millest üks olulisemad on kvalifitseeritud õpetajate puudus. See annab juba praegugi tunda ning pensioniealiste õpetajate töölt lahkumisega süveneb veelgi, eriti väikestes koolides. Sellest on tingitud ebaühtlane õppe kättesaadavus ja kvaliteet ning piirkonniti suured erinevused õpetajate keskmises töötasus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles