Jaak Aab: millegi erilisega too katuseraha jagamine silma ei paistnud (1)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga liitunud endine keskerakondlane Jaak Aab kinnitas, et raha jagamine Kõo jahiseltsile talle minevikus kummalisena ei tundunud.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga liitunud endine keskerakondlane Jaak Aab kinnitas, et raha jagamine Kõo jahiseltsile talle minevikus kummalisena ei tundunud. Foto: Konstantin Sednev

Riigikogu liige Tõnis Mölder andis reede hommikul avalikus kirjas teada, et kaitsepolitsei esitab talle kahtlustuse altkäemaksu küsimises. Altkäemaksu andmises kahtlustatakse Viljandimaal tegutseva Kõo jahiseltsi juhti ja Põhja-Sakala vallavolikogu liiget Tõnis Riiski. Kui endise Keskerakonna esinumbri Priit Toobali kinnitusel oli see katuseraha jagamine algusest peale kahtlane, siis endine piirkonna esimees Jaak Aab sellega nõus pole.

Esialgse uurimisversiooni kohaselt tegid riigikogu liige, toona Keskerkonda kuulunud, nüüd Isamaas olnud Tõnis Mölder ja altkäemaksu vahendamises kahtlustatav kokkuleppe, et tegevustoetuse ehk nõndanimetatud katuseraha väljamaksmisel annab mittetulundusühingu Kõo Jahiselts esindaja osa toetusest üle altkäemaksu vahendamises kahtlustatavale, kes seejärel vahendab seda altkäemaksuna riigikogu liikmele.

Põhja-Sakala vallavolikogu liige Priit Toobal, kes eelmisel aastal erakonnast lahkus ning on praegu volikogus parteitu poliitikuna, nentis, et kui 2022. aasta novembris tulid järgmise aasta eelarve katuserahade ettepanekud avalikuks, siis Keskerakonna fraktsiooni ettepanek eraldada Kõo jahiseltsile 25 000 eurot tekitas temas juba toona küsimusi, sest selle andmist ei arutatud kohapealsete juhtidega läbi. Veider tundus ka asjaolu, et Viljandimaal tegutsevat seltsi soovis toetada riigikogulane, kel Viljandimaaga mingit sidet polnud.

Samuti Keskerakonnast lahkunud ning seejärel Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühinenud endine Keskerakonna piirkondlik esimees Jaak Aab ütles, et praegust kapo kahtlustust Tõnis Mölderile ei oska ta lähemalt kommenteerida, sest ei tea sellest suurt midagi. Katuseraha jagamine ning selle saajad olid saadikute isiklikud otsused.

Möödaminnes tundis ta toonase piirkonna esimehena küll huvi Tõnis Mölderi otsuse tagamaade vastu. Et Aab teadis, et Mölder on seal kandis ise jahil käinud ja jahiseltsiga mingil määral suhelnud, jäi ta rahule vastusega, et toetatakse endale meelepärast mittetulundusühingut. Ülejäänud katuserahade jagamise ettepanekutest ja jagamistest see kuidagi ega millegi erilisega Aabi kinnitusel silma ei paistnud.

Juhtunu on aga tema arvates hea näide, miks katuserahade jagamise süsteem oli vildakas ning vajas kaotamist. "Katuserahasid jagati ju igasugustele asjadele ja seltsidele üle Eesti, seal oli segadust väga palju," tõdes ta. "Mina isiklikult seltsidele ei jaganud ning andsin üksnes kohalikele omavalitsustele. Küsisingi otse: "Nii, rääkige nüüd, mille jaoks teil vaja oleks!""

Endise erakonnakaaslase Priit Toobali juttu sellest, et niisugune katuseraha jagamine on tavatu, Jaak Aab päris õigeks ei pidanud.

"Nagu ma ütlesin, oli selles süsteemis segadust väga palju, aga sellist asja pole kunagi olnud, et arutaksime katuseraha jagamise fraktsioonis kuidagi läbi või annaksime sellest teada või küsiksime kuidagi luba, kui teise saadiku piirkonda näiteks midagi anda soovisime," rääkis Aab. "Jah, nõunikud vaatasid meie ettepanekud üle, et päris lollusi läbi ei läheks, aga sellega asi suuresti ka piirdus. Riigikogu liikmele oli katuseraha jagamisel ette nähtud kindel summa ning sellega tegutses ta siis edasi."

Keskerakonna praegune olukord ning tema enda lahkumine erakonnast Aabi aga kuigi rõõmsaks ei tee. "Kuidas ma saan rõõmus olla, kui erakond, mida ma olen 30 aastat üles ehitanud ning igasugustest asjadest läbi aidanud vedada, niimoodi laguneb?" märkis ta ohates, aga kinnitas, et on sotsiaaldemokraatide hulgas tugevasti kanda kinnitanud ning rahul sellega, et leidis erakonna, mis tema väärtustega paremini kokku läheb.

Raha maksti jahiseltsile välja tänavu jaanuaris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles