Eakas raamatukogu suleb lõplikult uksed

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülemöödunud sajandist tegutsenud Rimmu raamatukogu paneb maikuus uksed kinni.

Õigupoolest pidanuks töö lõppema juba aprillis, aga lugemismaterjal on veel uutele omanikele jagamata ning nõnda saab üks maakonna vanemaid raamatukogusid hüvastijätuks kuu aega pikendust.

Halliste vallavanem Andres Rõigas ütles, et sulgemise põhjus on nii lugejate vähesus kui valla soov kulusid kokku hoida. Raamatusõprade lohutuseks kavatseb vald kord kuus Halliste raamatukogu abiga sõitma panna raamatuauto.

See tähendab, et kokkulepitud päeval võtab vallatöötaja auto peale Halliste raamatukogu töötaja ühes portsu lugemisvaraga ja sõidab Rimmu. Samamoodi tuuritab raamatuauto ka Päidre ja Kaarli külas, laenutades lugemist Õisu raamatukogu varamust. Soovitavat raamatut on võimalik tellida, kui seda ei juhtu parajasti autos olema.

Mullu sügisest on Rimmu raamatukogu elus hoidnud Uue-Kariste raamatukogu juhataja Anne Järvis. Ta käib Rimmus tööl kaks korda nädalas.

Anne Järvise andmeil on raamatukogul paarkümmend lugejat, kelle seas on nii koolilapsi kui eakaid inimesi. Praegu on juhatajal käsil sulgemiseelne inventuur, kuid hinnanguliselt peaks tema sõnul raamatukogus olema ligikaudu 10 000 raamatut.

Lugemisasutuse raamatud rimmulaste käest ei kao. Andres Rõigase sõnul läheb osa neist Halliste raamatukokku ja saab seega raamatuautoga Rimmus käia ning teine sats jääb Rimmu raamatukogu hoonesse, kus toimetab kohalik külaselts.

«Kõnealune maja on nõukogude ajal ehitatud kauplusehoone, aastaid tagasi suleti seal postkontor,» lausus vallavanem. «Samas tegutseb külaselts ja nüüd jäävad nende hallata ka suletava raamatukogu ruumid osa raamatutega.»

Ta märkis, et külaselts on toetusrahaga maja eest hoolitsenud ning oma toetusega jätkab ka vald. «Sealne külaelu on üsna aktiivne ja loodan, et see kestab samamoodi edasi.»

Rimmu külaseltsi juhatuse liige Kalle Räästa ütles, et sealne raamatukogu on maakonnas omasuguste seas üks vanemaid. Tahvel hoone seinal ütleb, et see alustas tegevust 1870. aastal Rimmo lugejate ringina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles